EUSKADI BUSCA LA PAU
Política 31/08/2012

El jutge concedeix la llibertat condicional a Uribetxeberria

Finalment la justícia espanyola ha optat per deixar en llibertat condicional el pres d'ETA Iosu Uribetxeberria, malalt terminal de càncer. La decisió atia la divisió entre col·lectius de víctimes i el PP.

J.r.
3 min
El jutge concedeix la llibertat condicional a Uribetxeberria

MADRID.Per raons humanitàries i de dignitat. Amb aquest argument el jutge de vigilància penitenciària José Luis Castro va acordar ahir al vespre concedir la llibertat condicional a Iosu Uribetxeberria, que pateix un càncer de ronyó, condemnat a presó pel segrest de José Antonio Ortega Lara i l'assassinat de tres guàrdies civils. La decisió arriba després d'un mes sol·licitant-ho, amb mesures de pressió com la vaga de fam que van arribar a secundar més de 270 presos d'ETA i de l'esquerra abertzale, com Arnaldo Otegi. En contra de la possibilitat que fos excarcerat s'hi havia pronunciat la fiscalia, diverses associacions de víctimes del terrorisme i fins i tot alts dirigents del PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la resolució, però, el jutge argumenta que, en aquesta fase de la malaltia, és desitjable que l'intern sigui atès al domicili familiar, perquè considera tant l'hospital com la presó "entorns agressius" per a un tractament adequat. Recorda que el centre penitenciari està considerat un centre d'atenció primària, que no està preparat per atendre "el grau de complexitat clínica d'un malalt oncològic avançat".

En l'escrit també retreu l'actitud de la fiscalia, que, si bé s'oposava a posar en llibertat el pres, no va recórrer la decisió del govern espanyol de concedir-li el tercer grau. Ara el ministeri públic té cinc dies hàbils per objectar la decisió del jutge. Per tant, Uribetxeberria no podrà sortir de la presó, com a mínim, fins dijous de la setmana que ve.

Aplicar la llei vigent

En contra dels que apostaven perquè passés aquest tram final de la seva vida engarjolat (els metges li estimen una mitjana de supervivència de nou mesos), Castro entén que només seria justificable si hi hagués risc de tornar a delinquir. El seu estat de salut no ho permet. Per això fa prevaler els criteris d'humanitat i dignitat personal. Assegura que, aplicant la legalitat vigent, s'ha de respectar la "línia divisòria que marca l'asimetria moral entre qui viu d'acord amb les regles del dret i qui no les respecta". Ara bé, li prohibeix apropar-se a les víctimes i familiars directes, participar en manifestacions d'enaltiment de la violència i sortir del poble on fixi la residència, i ha de presentar-se cada mes a la presó i comunicar si hi ha canvis en l'evolució mèdica.

Amb aquesta interlocutòria, el jutge posa un punt i apart a una llarga polèmica que va començar a principis d'agost, quan Uribetxeberria va ser traslladat des de la presó de Zaballa, a Àlaba, a l'Hospital Donostia pel càncer amb metàstasi que pateix des del 2005 i que els metges qualifiquen d'"irreversible". Una setmana després va començar la vaga de fam, que va deixar, per donar rellevància mediàtica a aquest episodi. No va ser fins al 17 d'agost quan Institucions Penitenciàries va obrir la porta a concedir la llibertat condicional al pres. Una decisió que va provocar una forta escletxa entre la política antiterrorista que està aplicant el ministre Jorge Fernández Díaz -centrada a debilitar el front dels presos d'ETA- i la inflexibilitat que reclamen els sectors més a la dreta del PP.

La polèmica no s'atura

Evidentment, la resolució que es va dictar ahir pren una dimensió política profunda si es té en compte que a Euskadi hi ha un procés de pau obert inèdit, després del cessament definitiu de la violència d'ETA el 20 d'octubre de l'any passat. A més, el clima preelectoral basc polaritza encara més la situació.

En aquest context, la presidenta de l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT), Ángeles Pedraza, va assegurar que "la justícia no és justa". En declaracions a l'agència Efe, va expressar el "rebuig total davant d'una decisió incomprensible". El president de Veus contra el Terrorisme, Francisco José Alcaraz, va manifestar la "decepció total" amb el govern de Mariano Rajoy, amb qui fa anys havia compartit crítiques a la política aplicada pel PSOE. Rosa Díez, d'UPyD, va demanar a la fiscalia que recorri la decisió.

En canvi, el portaveu de Jutges per la Democràcia, Joaquim Bosch, va assegurar que la llibertat condicional és "ajustada a dret". El debat públic no s'ha acabat.

stats