Política 10/09/2019

La jutge absol els sis regidors de Badalona que van anar a treballar el 12 d'octubre del 2016

Considera que, en tant que càrrecs electes, no estaven "sotmesos al calendari laboral"

Ara
3 min
Els sis regidors de l'Ajuntament de Badalona que van anar a treballar el 12-O, durant el judici per desobediència la setmana passada

BarcelonaEls sis regidors de l'Ajuntament de Badalona que van anar a treballar el 12 d'octubre del 2016 desobeint les ordres d'un jutge han quedat absolts. Després que la setmana passada els regidors d'Esquerra Republicana i de Guanyem Badalona s'asseguessin al banc dels acusats per un delicte de desobediència, la magistrada del jutjat penal número 25 de Barcelona ha considerat que, com a càrrecs electes, "no estaven sotmesos al calendari laboral" i que, per tant, "no podien ser considerats subjectes actius de la prohibició de treballar o exercir les seves funcions com a càrrecs electes".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que s'enfrontaven a una pena de 15 mesos d'inhabilitació per a qualsevol càrrec públic electiu, autonòmic i local, així com a una multa de 4.200 euros per un delicte de desobediència greu comès com a autoritat, la jutge ha desestimat finalment la petició de la fiscalia. "Com reiteradament s'ha posat de manifest en el judici, els càrrecs electes poden exercir les seves funcions representatives les 24 hores del dia 365 dies de l'any", ha justificat la magistrada, que ha subratllat que poden "entrar a les dependències de l'Ajuntament qualsevol dia, inclosos els festius".

De fet, aquest és l'argument que tant Oriol Lladó, regidor d'Esquerra, com el seu company al consistori José Téllez, de Guanyem Badalona, van utilitzar en la seva declaració la setmana passada davant la jutge. Tots dos van al·legar que el 12 d'octubre del 2016 van realitzar un "acte polític" i que només "van exercir el dret a la representació".

"El cert és que el mandat va ser totalment complert pel representant de l'Ajuntament", reflexiona la jutge, que afegeix concretament sobre l'alcalde accidental a causa d'un viatge oficial de l'alcaldessa, Dolors Sabater, que va "signar el correu electrònic dirigit als treballadors de l'Ajuntament i notificant la decisió judicial i que l'endemà els locals i les dependències municipals no obrien".

Així doncs, Oriol Lladó (ERC), José Téllez (CUP) –absolt en un altre judici per haver agafat propaganda de l'1-O d'un cotxe de la policia local–, Agnès Rotger (ERC), Eulàlia Sabater, Fàtima Taleb i Francesc Duran, tots tres de Guanyem Badalona en Comú, han quedat absolts. En la sentència, la magistrada conclou que "no hi va haver" en l'actuació de Lladó i Téllez "cap acte de desobediència al mandat contingut a la interlocutòria del jutjat" i que, per tant, "és procedent l'absolució de la resta d'acusats".

La reacció dels acusats

Davant la resolució de la jutge, l'exregidor José Téllez ha manifestat que "celebrarien la decisió si no fos una obvietat que mai hauria d'haver anat als jutjats". Així s'ha expressat a través del seu perfil de Twitter, des d'on ha insistit que els regidors "poden atendre la ciutadania un 12-O o el dia que sigui".

En la mateixa línia que Téllez, tot i que amb un to més optimista, l'edil d'Esquerra Oriol Lladó s'ha mostrat "satisfet" que la jutgessa, "tal com ja va fer el magistrat instructor", no hagi vist delicte en els fets que se'ls imputaven. "Només faltaria!", ha etzibat, tot i que ha optat per la prudència i ha exposat que caldrà veure "si la Fiscalia recorre". "De moment, celebrem una decisió que és una bona notícia pels drets polítics de tots".

Al seu torn, l'exregidora Agnès Rotger ha assegurat a través del seu compte de Twitter que estan "molt contents perquè això s'acaba i perquè és un bon precedent". "La política no s'ha de fer als tribunals!", ha expressat.

Des d'Òmnium Cultural, el vicepresident de l'entitat ha celebrat el veredicte judicial que s'ha fet públic aquest dimarts, ja que, segons el seu parer, "exercir el dret a la representació política no pot ser mai un delicte". De fet, diversos representants d'Òmnium van acompanyar els sis regidors a declarar la setmana passada a les portes de la Ciutat de la Justícia.

stats