Política 07/10/2014

Els deures pendents del Tribunal Constitucional

Els 12 jutges han de decidir si aixequen o no la suspensió de la llei de consultes

Sara González
2 min

BarcelonaArran del 9-N i de la voluntat del govern espanyol d'emmarcar el conflicte amb Catalunya en una batalla jurídica, al Tribunal Constitucional se li acumula la feina. Els dotze jutges que tenen a les seves mans decidir si és legal o no que els catalans celebrin una consulta es reuneixen aquest dimarts i fins dijous i ho fan amb diverses patates calentes sobre la taula que està per veure si seran incloses al seu ordre del dia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'aixecament o no de la suspensió

El Constitucional va actuar, en paraules del president de la Generalitat, Artur Mas, a una velocitat "supersònica" per suspendre la consulta del 9-N el 29 de setembre, quan tan sols feia 48 hores que s'havia signat el decret de convocatòria. Els magistrats es van reunir de forma urgent en dilluns a la tarda per frenar-la. Ara el Govern i la majoria de partits del Parlament demanen al TC que actuï amb la mateixa "celeritat" per resoldre la petició d'aixecament de la suspensió de la llei de consultes, el marc legal que els partits pro consulta volen utilitzar per celebrar el 9-N.

La impugnació de la Comissió de Control

Moguts pel principi d'acció i reacció, el govern espanyol ja ha deixat ben clar que cap pas endavant del Govern en el procés sobiranista quedarà sense resposta. És per això que l'Advocacia de l'Estat va presentar aquest dilluns un escrit davant el Tribunal Constitucional per demanar la impugnació del decret amb què Artur Mas va nomenar els set membres de la Comissió de Control, òrgan clau del 9-N. El decret de nomenament dels set juristes –ara en són només sis, a l'espera que es cobreixi la renúncia de Joaquim Brugué– va entrar en vigor en publicar-se al 'Diari Oficial de la Generalitat', divendres passat, i el govern espanyol considera que incompleix la suspensió automàtica que el TC va fer del 9-N. Ara el TC n'informarà la Generalitat i el Parlament perquè puguin presentar al·legacions.

Recusació del president del tribunal i d'un magistrat

Els dotze jutges també tenen sobre la taula la recusació del president del TC, Francisco Pérez de los Cobos, i del magistrat Pedro José González-Trevijano, designat ponent en relació amb el recurs d'inconstitucionalitat presentat pel govern espanyol contra la llei de consultes i contra el decret de convocatòria del 9-N. El Parlament va enviar aquest dilluns al migdia per fax i per missatger l'escrit de recusació, tal com ho va acordar la mesa a petició de CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP.

El Parlament recusa els dos magistrats per "manca d'objectivitat i imparcialitat". En el cas de Pérez de los Cobos, per la seva militància al PP i la seva col·laboració reiterada amb la FAES, la fundació del PP dirigida per José María Aznar. Pel que fa a González-Trevijano, l'escrit aporta una extensa llista d'articles en diversos mitjans manifestant-se contra el nacionalisme català i l'evolució de l'autonomia de Catalunya.

stats