Política 30/06/2014

Els jutges proconsulta, "sorpresos" pel qüestionari que els ha enviat el CGPJ

Al·leguen que com a magistrats tenen certes limitacions, però no pas com a juristes

Acn
2 min

BarcelonaEls 33 magistrats signants d'un manifest a favor del dret a decidir han rebut amb "sorpresa" el qüestionari de cinc preguntes enviat pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ), ja que fins ara no els ha obert cap expedient disciplinari. El promotor de la investigació els pregunta si actuen per ordre d'algú, si ho fan com a magistrats o juristes i quina és la finalitat de signar un document com aquell. El portaveu dels jutges, Xavier González de Rivera, ha anunciat que probablement respondran de manera unívoca tots els jutges, recordant que els empara la llibertat d'expressió, ja que van actuar com a juristes i no pas com a jutges.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des que els jutges van signar el manifest al febrer, no havien tingut cap notícia del CGPJ sobre el tema. El sindicat ultradretà Manos Limpias va denunciar-los davant de l'òrgan de govern dels jutges, que havia de decidir si obria un expedient o ho arxivava. Això havia de ser un tràmit ràpid, segons González de Rivera, però ara han vist amb sorpresa que els envien aquest qüestionari sense haver obert formalment cap expedient, cosa que els dóna menys garanties.

En el qüestionari, se'ls pregunta si efectivament són signants o subscriptors de l'anomenat Manifest de Jutges pel Dret a Decidir. Una de les preguntes més sorprenents pels signants és si la seva intervenció en defensa del dret a decidir "respon a algun tipus d'ordre o petició de tercers, a una col·laboració amb entitats, organismes o partits polítics, o bé és fruit d'una decisió pròpia i conjunta de tots els signants". També se'ls pregunta per la "finalitat" de la seva actuació i com i quan es va donar a conèixer el manifest. També els sorprèn que se'ls pregunti si van signar en qualitat de juristes o de jutges, ja que això ja està explicitat en el mateix manifest.

En declaracions a l'ACN, González de Rivera diu que com a jutges tenen certes limitacions, però no pas com a juristes. La sorpresa i una part d'indignació ve pel fet que sigui el primer tràmit que el CGPJ els comunica directament, ja que saben que anteriorment l'organisme havia preguntat a la Mesa del Parlament si havien rebut el manifest.

Els jutges tenen deu dies per contestar i en principi tenen previst respondre tots el mateix, tot i que cadascun dels signants pot respondre lliurement.

stats