ABDICACIÓ DEL REI
Política 18/06/2014

Jutges per a la Democràcia s'oposa a què el rei segueixi com a aforat després d'abdicar

El portaveu de l'associació, Joaquim Bosch, creu que caldria tendir a reduir el nombre d'aforats, ja que Espanya en té més que els altres estats de l'entorn

Efe
1 min

OviedoEl portaveu de Jutges per a la Democràcia (JpD), Joaquim Bosch, ha dit aquest dimecres a Oviedo que "no té gaire sentit" que quan el rei Joan Carles "ha abdicat i ja no té funcions públiques tingui una protecció jurídica pròpia". Així ho ha afirmat en els prolegòmens de l'obertura del 29è Congrés que, sota el lema 'La independència judicial', organitza Jutges per a la Democràcia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Bosch ha explicat que l'aforament "sempre compleix una funció específica que normalment és donar protecció jurídica a una sèrie de càrrecs en l'exercici de les seves funcions". Així, ha advertit que a Espanya hi ha "milers d'aforats, a diferència de la resta de països de l'entorn", i s'ha pronunciat a favor de la tendència de "suprimir" aforaments i "no crear-ne més si no són necessaris des del punt de vista de la funcionalitat".

Bosch ha subratllat que la protecció específica "no està justificada" en el cas de "molts càrrecs polítics" que tenen aforament així com en "determinats funcionaris públics". Pel portaveu de JpD, Espanya és un país amb "independència judicial" i ha precisat que els aforaments són un "vestigi d'altres èpoques històriques on l'Estat del dret no estava consolidat". "Ara tothom ha de tenir la tranquil·litat que, amb el jutge que li correspongui, se'l jutjarà amb totes les garanties", ha emfatitzat el magistrat, que limita l'ús del aforament a supòsits d'"excepció" per a càrrecs públics i "no la norma, com ho és ara".

stats