Política 24/04/2012

La jutge decreta presó sense fiança per a l'exconseller de Treball andalús

Antonio Fernández, acusat de 6 delictes en el cas dels ERO fraudulents, és l'imputat de més rang polític en el cas i el primer que ingressa a la presó durant la democràcia

Efe
2 min

SevillaLa jutge que investiga els Expedients de Regulació d'Ocupació (ERO) fraudulents ha decretat aquesta matinada presó provisional comunicada i sense fiança per a l'exconseller d'Ocupació de la Junta d'Andalusia Antonio Fernández, tal com va demanar la Fiscalia Anticorrupció.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La decisió de la jutge d'instrucció 6 de Sevilla, Mercedes Alaya, s'ha produït després de la petició de presó provisional comunicada i sense fiança realitzada pel fiscal, que va al·legar la gravetat dels delictes, que existia risc de fuga i la possible obstrucció de les fonts de prova.

L'ordre de presó s'ha dictat a les 6.45 hores d'avui dimarts. La magistrada ha necessitat cinc hores i mitja per redactar la interlocutòria de mesures cautelars. Fernández es converteix d'aquesta manera en el tercer imputat que ingressa a la presó pel cas dels ERO fraudulents després que ho van fer, al març, l'exdirector general de Treball Francisco Javier Guerrero i el seu xofer Juan Francisco Trujillo.

La Fiscalia Anticorrupció havia demanat a la jutge presó provisional comunicada i sense fiança per a l'exconseller, mentre que la Junta només va demanar-ne la compareixença setmanal al jutjat.

La petició de la Fiscalia inclou una fiança de 890 milions d'euros per responsabilitat civil i s'hi ha adherit l'acusació particular del PP i de Manos Limpias, segons han informat als periodistes advocats personats en la causa.

L'acusació de la Junta d'Andalusia ha demanat que l'exconseller comparegui setmanalment al jutjat, una fiança per responsabilitat civil de 68 milions d'euros i la retirada del passaport. L'acusació d'UGT s'ha adherit a les dues últimes peticions.

La compareixença de mesures cautelars ha hagut de ser interrompuda per un descans després d'una hora perquè la jutge, Mercedes Alaya, s'ha sentit indisposada.

Les al·legacions del lletrat de Fernández, Alfonso Martínez del Hoyo, han durat dues hores i mitja, i ha negat el risc de fuga basant-se en el fet que l'exconseller ja podria haver-se'n anat del país.

L'interrogatori s'ha prolongat durant quatre dies, en els quals l'exconseller ha assolit les 36 hores de declaració i s'ha enfrontat a unes dues-centes preguntes de la jutge, seixanta de la Junta i 212 de l'acusació del PP.

De moment, per aquesta causa, que acumula més de mig centenar d'imputats, han ingressat a la presó l'exdirector general de Treball de la Junta, Javier Guerrero, i el seu antic xofer, Juan Francisco Trujillo.

stats