Política 20/09/2021

JxCat emplaça ERC i la CUP a fer un front comú per negociar els pressupostos de l'Estat

Artadi demana supeditar la negociació a les necessitats dels comptes catalans

3 min
La portaveu de JxCat, Elsa Artadi, aquest dilluns.

BarcelonaLa negociació dels pressupostos de l'Estat és la pròxima assignatura pendent a Madrid, i aquest dilluns Junts per Catalunya ha tornat a reclamar a Esquerra i la CUP que afrontin les converses de manera conjunta. La portaveu del partit, Elsa Artadi, ha remarcat que el que es pugui preveure en els comptes estatals tindrà una afectació directa en els ingressos de la Generalitat i per això ha demanat supeditar la negociació amb la Moncloa a les necessitats del govern català. "La feina que facin els diputats i senadors ha d'anar lligada al que vulgui la Generalitat", ha expressat Artadi, que ha afegit que els seus portaveus a Madrid es posaran en contacte amb els d'Esquerra i la CUP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Artadi ha demanat posar el focus en dos àmbits: el de partides pressupostàries i el de l'avenç en la resolució del conflicte polític. "[La votació dels pressupostos de l'Estat] És l'única eina que li queda a l'independentisme a Madrid", ha remarcat, i ha assegurat que si els representants d'Esquerra, la CUP i Junts s'uneixen seran més "forts" davant el govern espanyol.

Per a Artadi, en el camp de partides pressupostàries és "imprescindible" que l'Estat mantingui els fons covid per a les autonomies, ja que –afegeixen fonts de la formació– en depèn directament la quadratura del pressupost de la Generalitat. De fet, no només ho reclama Catalunya, sinó que la resta de les autonomies –com ara el País Valencià– també han demanat al ministeri que mantingui aquestes transferències per fer front als efectes de la pandèmia. Quan el president català, Pere Aragonès, es va reunir fa poques setmanes amb el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, va ser una de les coses que van acordar reclamar de manera comuna a l'Estat.

D'altra banda, Artadi també ha posat el focus en la descentralització dels fons europeus, en la transferència de la gestió de fons socials com l'ingrés mínim vital i la inversió prevista a Catalunya –com el compliment de la disposició addicional tercera de l'Estatut– per donar llum verda als comptes del PSOE i Unides Podem.

ERC recorda l'últim precedent

Els republicans han celebrat que JxCat vulgui negociar els pressupostos generals de l'Estat, però han recordat que l'any passat aquest mateix partit va decidir votar-hi en contra i "autoexcloure's" de la negociació. Així, la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha assegurat que tindran les reunions de coordinació "que facin falta" per arribar a una posició comuna i que si finalment s'aconsegueix, l'independentisme tindrà "més força davant l'Estat". Tot i això, a ERC hi ha un cert escepticisme sobre si la formació de Carles Puigdemont vol anar fins al final, ja que encara tenen present les crítiques que van rebre l'any passat per haver votat afirmativament als pressupostos.

La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, aquest dilluns.

Al marge de si hi ha o no una posició conjunta amb JxCat, els republicans han insistit aquest dilluns que ells estan disposats a negociar-los de nou. "Volem arremangar-nos i participar en la negociació", ha dit Vilalta. Tanmateix, ha demanat al PSOE que primer es posi "les piles" en complir el pacte dels comptes que hi ha vigents. De fet, la republicana ha admès que encara no s'ha reunit la comissió que van acordar crear per fer el seguiment d'aquell acord: "Exigim que es faci al més aviat possible".

Taula de diàleg

Pel que fa a la presència de Junts a la taula de diàleg, Artadi ha reiterat que els van vetar a l'hora de participar-hi i que ells mantenen la predisposició a incorporar-s'hi amb la proposta que van presentar. Ha considerat que la seva delegació, formada per dos ex presos polítics, és una mostra de la seva voluntat de "negociar" el conflicte polític: "Si ens conviden a participar-hi, hi serem. Ja hi érem la setmana passada".

Aquest assumpte, doncs, segueix bloquejat, ja que ERC ha tornat a emplaçar Junts a "reincorporar-se" a la taula, però sempre que presenti una delegació formada només per membres del Govern. Els republicans insisteixen que la negociació ha de ser entre executius: "Aquesta és la proposta que ens fa forts", asseguren. Així doncs, Vilalta ha dit que Junts s'hauria de replantejar la seva delegació: "Si algú no vol ser-hi que ho digui clar, però que no s'inventi excuses".

stats