Jéssica Albiach: “JxCat no té paraula. Espero que ERC hagi après la lliçó”

Líder d'En Comú Podem al Parlament

4 min

BarcelonaLa presidenta d’En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, atén l’ARA enmig de la polèmica per la sentència que imposa el 25% de castellà a les aules: els partits no es posen d’acord sobre com respondre-hi. En paral·lel, l’espionatge a líders independentistes ha tensionat novament les relacions entre el Govern i l’executiu espanyol. 

Dijous se la va veure al Parlament parlant amb Marta Vilalta (ERC) i Albert Batet (JxCat), imagino que sobre la qüestió del català, després que JxCat es despengés definitivament de l’acord per modificar la llei de política lingüística. 

— També vaig parlar amb Salvador Illa (PSC). Ens trobem que JxCat no té paraula, i un acord que considerava bo el 24 de març ara ha decidit per qüestions partidistes que no ho és. Un partit sense paraula no és un partit de govern. Espero que ERC hagi après la lliçó.

¿Volen forçar un ple la setmana que ve per impulsar ja la reforma?

— Cal un ple extraordinari per activar-la. Sobretot perquè ningú està proposant una alternativa.  

JxCat ha dit que la té.

— Aquesta modificació de la llei no ha sorgit per generació espontània; han sigut dos mesos de treball amb polítics, juristes, on s’ha decidit que aquesta és la millor manera per blindar les direccions dels centres.

Reclamen a ERC que ho votin?

— El que ha de demostrar ERC és que està a l’alçada de les necessitats del país i és un partit amb paraula. 

Quines garanties tenen que així el català quedarà protegit?

— El que està clar és que ara per ara no hi ha cap alternativa millor.

Els líders dels partits no van ser a la foto de l’acord del 24 de març.

— Van ser les altres tres forces les que van optar per un perfil baix. 

Com és que dijous al Parlament no van votar la moció per exigir la dimissió de Margarita Robles?

— Potser ha de dimitir i crec que si arriba el moment a ningú li poden tremolar les cames, però és important que arribem al fons de la investigació, perquè començar a tallar caps sense totes les explicacions ens podria abocar que es tanqués en fals aquest escàndol.

¿El de la directora del CNI Paz Esteban és el cessament que Pedro Sánchez ofereix a ERC?

— Això serà una negociació entre ERC i el PSOE. La sensació que em fa des de fora és que Paz Esteban ha caigut per la falla de seguretat que hi ha hagut. 

Jéssica Albiach

¿En aquestes condicions estan còmodes al govern espanyol?

—  És difícil gestionar un govern de coalició.

 Com és la seva relació amb ERC?

— Confio que es refaci la confiança entre els dos governs. El dia 25 Sánchez compareixerà per donar explicacions sobre el cas Pegasus. També s’ha d’accelerar la reunió entre [Pedro] Sánchez i el president Pere Aragonès, i a partir d’aquí hem de tirar endavant amb la majoria de la investidura.

¿Facilitaran l’aprovació dels pressupostos catalans de l’any que ve?

— JxCat és un partit sense paraula i veurem si ERC té paraula. Fins que no anem veient el grau de compliment d’aquest acord d’aquests pressupostos no signarem un xec en blanc al Govern. 

Tornant a Espanya, hi torna a haver discrepàncies entre ministres d’Unides Podem i el PSOE sobre la baixa laboral per la regla. 

— Hi torna a haver miopia per part del PSOE en no voler reconèixer aquesta realitat que afecta entre un 40 i un 60% de les dones. Estic convençuda que tirarà endavant.

Els comuns s’han bolcat en el lideratge de Yolanda Díaz, però la seva plataforma no acaba d’arrencar. Va anunciar que iniciaria un procés d’escolta i no ha començat. Ara venen les eleccions a Andalusia. ¿Es va precipitar fent l’anunci?

— Yolanda Díaz és vicepresidenta, és ministra. Va començar la guerra a Ucraïna i és de sentit comú que el treball va abans que començar aquest procés d’escolta, que és més una qüestió de partit.

Quan passarà per Catalunya?

— Va ser aquí per Sant Jordi i estic convençuda que en les pròximes setmanes tornarà, perquè entén que Catalunya és un pilar central de la governabilitat. Dins d’aquesta idea que tenim nosaltres d’Espanya d’un país de països, Catalunya ha de ser l'element central.

Com es prenen les crítiques de Pablo Iglesias?

— Ell després ha anat matisant les seves paraules. Ja no és dins del partit, ni en política institucional; pot dir el que consideri. Jo crec que va fer una molt bona elecció i així ho ha reiterat ell, dient que pensava que Díaz era una bona candidata.

En el seu llibre, Iglesias denunciava la poca força amb què el PSOE s’oposava al deep state.

— Hi ha una part del PSOE que també és i ha sigut deep state; per tant, entenc aquesta tebior. Precisament, una de les missions per les quals vam néixer és per fer net.

Aquest dissabte està previst que les bases de Barcelona en Comú ratifiquin Ada Colau com a alcaldable de Barcelona.

— Hi ha un plenari on els militants decidiran qui és la millor persona per representar el nostre espai.

No ben bé, perquè pel codi ètic només es podia presentar dues vegades, tret que els militants li demanin una tercera. I això és el que passaria aquest dissabte.

— Ja ho veurem, hi haurà un debat. M’agradaria que Ada Colau tornés a presentar-se perquè crec que la ciutat s’ho mereix.

Serà a la manifestació contra els Jocs Olímpics. Per què?

— És un projecte que no ha nascut dels Pirineus i està desconnectat de les necessitats de la gent dels Pirineus.

Però la gent del Pirineu podrà manifestar-se en la consulta.

— Fer-la el 24 de juliol no crec que sigui la millor data perquè hi haurà molta gent que no hi serà. Aquí tenim opacitat, manca d’informació, un xantatge a la gent del territori, una consulta que està feta a mida i que a més la gent votarà sense saber què és el que està votant.

stats