Política 01/09/2021

JxCat aparta el PDECat de les comissions amb més pes econòmic al Congrés

Nogueras substituirà Bel com a portaveu a Hisenda, Pressupostos i Afers Econòmics

3 min
La portaveu de JxCat, Míriam Nogueras, al Congrés dels Diputats

El divorci del PDECat i Junts per Catalunya del setembre de l'any passat encara s'arrossega a les institucions, especialment al Congrés de Diputats. Des de fa mesos que es mantenen converses més o menys constants per negociar la separació i afectar al mínim l'estabilitat dels governs que comparteixen a escala municipal i el grup plural a la cambra espanyola, però no s'ha arribat a un acord. En aquest context, Junts ha decidit tirar pel dret al Congrés. Fins ara el Partit Demòcrata ocupava les comissions amb més pes polític, a través del seu portaveu Ferran Bel, però això canviarà a partir d'ara: JxCat ha fet el tràmit per substituir-lo i que les ocupi Míriam Nogueras. Ella és la portaveu del grup i qui decideix la distribució de la resta a les comissions.

Aquest canvi forma part de l'estratègia de Junts d'agafar pes en els àmbits més econòmics a Madrid. Tal com ha fet a la Generalitat, amb el fitxatge de Jaume Giró com a conseller d'Economia o apostant pels Jocs d'Hivern i l'ampliació de l'aeroport del Prat, acordada pel vicepresident Jordi Puigneró amb el govern espanyol en l'inici d'aquest mandat. Fins ara Junts no tenia visibilitat en aquests àmbits, perquè el PDECat s'havia quedat aquestes comissions exercint un rol d'influència en algunes decisions de l'Estat. Per exemple, en l'última de negociació dels pressupostos, el Partit Demòcrata va avalar els comptes a canvi de finançament per salvar la Universitat Oberta de Catalunya.

El portaveu del PDECat a Madrid, Ferran Bel

A diferència de la legislatura passada, Junts no es tanca a negociar els comptes de l'Estat. De fet, una de les seves propostes –reiterada dilluns per la portaveu, Elsa Artadi– és tenir una estratègia conjunta amb Esquerra a la cambra espanyola i exercir pressió al govern espanyol perquè estovi les posicions a la taula de diàleg. També des del Govern el conseller d'Economia, Jaume Giró, que ja elabora els pressupostos del 2022, ha expressat que seria convenient que ERC i Junts mantinguessin una posició comuna a Madrid sobre els pròxims pressupostos de l'Estat. A l'última entrevista amb l'ARA , Giró va assegurar: "Estaria molt bé que també poguéssim posar-nos d’acord a l’hora de negociar amb el govern espanyol".

En aquesta línia, una de les primeres reunions del nou curs polític de la portaveu del Congrés de Diputats, Míriam Nogueras, ha sigut amb el conseller Giró, una fotografia que ha publicitat el mateix compte de Junts.

El PDECat avisa que "actuarà" a escala municipal

El Congrés de Diputats és un espai clau per al Partit Demòcrata perquè, després de les eleccions del 14 de febrer, és l'únic lloc on tenen representació més enllà del món local. La cambra espanyola dona al partit d'Àngels Chacón projecció institucional i també influència en les polítiques del govern espanyol, perquè a diferència de JxCat fins ara el PDECat ha optat per la política possibilista d'intentar treure rèdits de Madrid.

Fonts del Partit Demòcrata consideren que el canvi de portaveus a Madrid per part de Junts és una "contradicció" amb el programa de "confrontació" que ha defensat el grup, i assenyalen una aposta del partit de Carles Puigdemont per la "gestió". En aquest sentit, avisen que no es quedaran de braços plegats i remarquen que no ha sigut un canvi "acordat", sinó que només els "han comunicat" la decisió de substituir Bel. El Congrés no és l'únic lloc on encara no s'han fixat els termes del divorci i hi ha en joc diversos grups locals i supramunicipals que comparteixen el PDECat i Junts. "Actuarem", amenacen fonts del PDECat.

Sense Bel de portaveu, el PDECat encara tindrà càrrecs de portaveus a les comissions de Drets Socials i de seguiment dels pactes de Toledo a través de Genís Boadella i Concep Cañadell, que és portaveu a la comissió de Sanitat. Bel mantindrà el càrrec de portaveu a la comissió de Transports, de Política Territorial i a la comissió mixta per a les relacions amb el Tribunal de Comptes.

stats