EL CONFLCITE BASC
Política 17/04/2012

Euskadi constata les dificultats per enterrar tota la violència

La 'kale borroka' i la violència policial segueixen presents al carrer mentre el govern espanyol no mou fitxa com li recomana la comunitat internacional

Daniel Gómez
1 min
Manifestació a favor de Cabacas, amb presència de l'Ertzaintza, a Vitòria / EFE

BilbaoLa pau a Euskadi s’ha estancat. Divendres es compleixen sis mesos de l’anunci d’ETA d’abandonar definitivament les armes. Una decisió històrica que ha capgirat la situació i que ha permès relaxar, i fins i tot desactivar, les mesures de seguretat que s’havien dissenyat des de feia un munt d’anys per centenars d’amenaçats. Una mostra del canvi és la dràstica reducció de guardaespatlles iniciada pels governs de Vitòria i Madrid. Els escortes ja no són un element fonamental del paisatge i ara és normal veure passejar càrrecs del PP o del PSOE sense la companyia dels “àngels de la guarda”. Euskadi afronta un nou temps, però el vell no acaba d’anar-se’n.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Que ETA s’hagi apartat no s’ha traduït de manera automàtica en un procés de pau. L’executiu espanyol ignora els consells de la comunitat internacional i descarta el diàleg amb la banda, l’esquerra abertzale continua il·legalitzada, la dispersió penitenciària es manté, també la Doctrina Parot, i Arnaldo Otegi segueix empresonat per intentar reconstruir Batasuna. Fins i tot ha mort un jove aficionat de l'Athletic en una herriko taberna per una pilota de goma disparada per l'Ertzaintza. Per altra banda, una nova 'kale borroka' nostàlgica d'ETA ha rebrotat cremant contenidors i destrossant mobiliari urbà.

Podeu llegir la informació sencera a l'ARA PREMIUM.

stats