Política 10/04/2018

Un jutge anul·la l'adhesió del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya al referèndum de l'1-O

El magistrat considera que l'adhesió "envaeix" la "llibertat ideològica" dels membres de l'entitat

Anna Mascaró
1 min
Quan les paperetes són confeti i les urnes pastissos per driblar la Policia Nacional: l'1-O  a petita escala

BarcelonaUn jutge de Barcelona ha anul·lat l'adhesió del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya (COAC) al referèndum de l'1 d'octubre al·legant que malmet "la llibertat ideològica, de pensament i d'expressió" dels membres de l'entitat que no hi estan d'acord. Així ho ha expressat un magistrat de la sala contenciosa administrativa número 15 de Barcelona en una sentència a què ha tingut accés l'ARA.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El tribunal admet parcialment una demanda interposada per alguns membres del COAC -alguns activistes no independentistes- que reclamaven, mitjançant un recurs contenciós administratiu, que s'anul·lés l'adhesió del col·legi al manifest 'Col·legis Professionals i Associacions de Catalunya davant del referèndum', que es va decidir per la junta de govern el 19 de setembre. Fent-ho se sumava als més de noranta col·legis i associacions catalanes que es van posicionar públicament a favor de l'1-O. Els demandants sol·licitaven, a més, el cessament del degà i els membres de la junta de govern, però el magistrat ha rebutjat aquesta petició, que considera que "excedeix" les funcions del tribunal.

No obstant això, el jutge té en compte a la sentència que col·legiar-se és "obligatori i imprescindible" per exercir com a arquitecte a Catalunya, i per tant considera que l'adhesió al referèndum "no és de rebut, ja que no es pot exigir a ningú que assumeixi una ideologia com a condició per a l'exercici d'una professió", cosa que "envaeix parcel·les de la llibertat ideològica i de pensament, expressió, principi d'igualtat i associació", ja que el col·legi, per adherir-se al manifest, no tenia "el suport de tots els membres col·legiats".

stats