Política 24/10/2014

"El 9-N ha de ser un Dia D de la democràcia": l'entrevista a Mas a l'Ara.cat, en 10 frases

Els 10 fragments més destacats de la conversa del president de la Generalitat amb Antoni Bassas i Carles Capdevila

Laia Vicens
4 min
Artur Mas arriba a l'ARA

Barcelona1. "Si parlem de pulcritud democràtica, no sé qui hi va primer. Entenc que hi va Catalunya, perquè el govern espanyol té actituds poc democràtiques. El govern espanyol no és que promogui el no, és que volen prohibir la consulta. Primer se'n reien despietadament [del nou 9-N], però ara no se'n riuen tant, perquè ara veuen que tot això va seriosament, que va agafant cos, que tenim milers de voluntaris i ara es tornen a plantejar enfonsar-ho".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

2. "No convocaré per escrit. Impugnaran la voluntat? El TC ens ha de suspendre alguna cosa concreta. Què ens pot suspendre, el TC? Els voluntaris? Pot suspendre els ajuntaments? No sé què pot fer. Quan sapiguem què ens impugnen, actuarem. Però no sé què poden impugnar. L'única diferència és que ara l'hi estem posant molt més difícil a l'Estat perquè s'agafi a una cosa concreta per carregar-s'ho. Aniran bojos pensant què poden impugnar".

3. "Això és un camp de mines. Qui les posa? L'estat espanyol. Nosaltres som els que hem de trepitjar el camp. Quan tu trepitges el camp, has de fer un saltiró. I el que mira des de fora diu: mira, quin saltiró, ha fet el ridícul. Però resulta que si no saltes, t'explota la mina. Tenim un camp minat, i nosaltres fem totes les giragonses per passar el camp i arribar al final. Ens discutim sobre si aquest salt o el saltiró és com voldríem, quan tenim un camp ple de mines. Vull arribar al final del camp de mines, vull aconseguir l'objectiu, que és poder votar".

4. "El 9-N en aquest país ha de passar una cosa gran. Espero poder-ho portar a terme. El 9-N ha de ser un Dia D de la democràcia. Si el passem bé, és un gran pas cap a la victòria. Jo votaré sí-sí, personalment. Ara, jo no sóc en aquest moment el president de la independència. En el futur no ho sé. Jo sóc el president que ha d'intentar que la gent pugui decidir el seu futur, vulguin el que vulguin. Si fóssim en el punt en què jo encapçalés una llista que digués en el programa que el que volem és la independència, jo faria aquesta campanya. No estic en aquest punt, de la mateixa manera que no he anat a les manifestacions, encara que en tingués ganes. Jo sóc el president, sóc garant del no, del sí-no i del sí-sí, perquè tots tenen el mateix valor democràtic".

5. "No sé quan acabarà la legislatura. Segur que abans del 9-N no ho decidiré, i després potser tampoc immediatament. Les eleccions només les puc convocar jo: ja ho vaig fer una vegada, ho puc tornar a fer si les circumstàncies ho porten a fer, però no ho faré perquè sí. L'única raó poderosa que a mi em pot portar a un plantejament així és voler fer un referèndum amb tots els ets i uts per decidir el futur polític i no ens han deixat cap altra via per fer-ho. És una manera per fer la consulta definitiva. Només té sentit avançar les eleccions si són per fer el referèndum que no hem pogut fer d'una altra manera".

6. "El David Fernàndez és una persona que actua amb un gran sentit de país. No cal establir comparacions [amb la relació personal que té amb Junqueras]. Ho hauria d'haver vist [Junqueras plorar], no ho puc jutjar. No he plorat últimament, en el món de la política no he plorat mai, i he tingut motius per plorar; per altres coses sí, però no per la política. Per la política no penso plorar. Per Catalunya puc plorar perfectament".

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; } 7. "Quin sentit té posar una xifra [de participació]? No sóc responsable de quanta gent va a votar, sóc responsable de posar les garanties per poder votar. El president s'ho pot jugar amb tot excepte amb allò que sap que trencarà el consens polític i social. Vaig intentar fins a l'últim segon no trencar el consens polític, perquè era un dels béns més preuats que teníem. No hi haurà discussió sobre quanta gent ha anat a participar: perquè una consulta d'aquestes característiques tingui repercussió internacional hauria de tenir una participació molt alta i un resultat molt clar".

8. "No he tingut ni una sola resposta a les 23 propostes [fetes a Rajoy]. De les 23, només una: la ministra de Foment va trucar al conseller Santi Vila, i li va dir que la llançadora entre l'aeroport i plaça Espanya sembla que diran que sí, però perquè hi ha privats que estan disposats a fer-ho a càrrec seu. [La suspensió de la llei contra la pobresa energètica] és una suspensió de l'autogovern. Si no podem fer ni això, com puc aplicar un projecte polític si tota diferència me la neguen? No tenen un projecte d'igualtat de drets o oportunitats: arrasen per on ells volen. Hi ha una regressió total de l'autonomia a Espanya".

9. "Si hi ha sospites d'irregularitat [amb el cas Pujol], s'ha d'actuar. No és un problema si et dius així o et dius aixà. Tinc la sensació que no sempre l'Estat actua amb equanimitat. Potser estic condicionat, perquè jo també n'he viscut, d'històries. No dic que això sigui una història, però una cosa és la sospita, que s'ha d'investigar, i una altra cosa és l'espectacle. N'he vist de tots colors, i ja no sé si això és un espectacle... El conec molt [a Jordi Pujol], però no anem a sopar els dissabtes, ni anem d'excursió... He après moltes coses d'ell. El tema dels diners no és un tema que li interessi a la vida, ni de bon tros. Ara bé, tampoc li puc dir que no ha comès cap delicte. La meva consciència és que no s'ha comportat com una persona corrupta".

10. "Puc dir que totes les adjudicacions de les quals jo tinc constància es van fer de manera correcta. Ningú ha pogut provar el contrari. Es van fer amb una correcció total i absoluta. No sé si a la meva vida he comès alguna petita irregularitat, però puc dir que sempre he actuat amb honestedat".

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }

stats