Política 18/02/2021

Lesmes evita reprovar públicament el president del TSJ de Castella i Lleó per les crítiques a Iglesias

José Luis Concepción va afirmar que la democràcia "es posa en solfa des que el Partit Comunista és al govern"

2 min
El president del Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó, en una imatge d'arxiu

MadridCarlos Lesmes no reprova públicament José Luis Concepción, president del Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó, que aquesta setmana en una entrevista va assegurar que la democràcia espanyola "es posa en solfa des que el Partit Comunista, que és el partit al qual pertany aquest senyor [Pablo Iglesias], forma part del govern". És el que va respondre quan se li va preguntar per les paraules sobre la "normalitat democràtica" pronunciades pel líder de Podem en una entrevista a l'ARA i que han desencadenat una tempesta política. Iglesias es va fer ressò a través de Twitter de la intervenció de Concepción i les seves paraules han arribat fins a la comissió permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

La vocal del CGPJ proposada per Esquerra Unida, Concepción Sáez, i el Foro de Abogadas y Abogados de Izquierdas-Red de Abogadas y Abogados Demócratas (FAI-RADE), van presentar dos escrits en què denunciaven que el jutge havia incorregut en faltes disciplinàries previstes a la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ), però serà el promotor d'acció disciplinària, Ricardo Conde, qui estudiarà si cal sancionar Concepción. Fonts del CGPJ assenyalen que és el promotor qui té les competències en aquests afers. Si entén que es pot obrir un expedient, podria proposar una sanció a la comissió disciplinària. En cas d'imposar-la, l'afectat pot recórrer-hi a la sala tercera del Tribunal Suprem.

Toc d'atenció via telefònica

Sáez reclamava al seu escrit que les paraules de Concepción havien de tenir una resposta "d'absolut rebuig" des del CGPJ, però Lesmes ha derivat la qüestió als òrgans pertinents per dirimir-la. "No és necessari relacionar les nombroses ocasions anteriors en què aquest magistrat, en una més que evident extralimitació dels seus deures estatutaris i de les seves funcions representatives del CGPJ i del seu president, s'ha permès emetre públicament opinions que sobrepassen, de molt, les seves competències orgàniques i representatives, i comprometen seriosament la imatge i el prestigi democràtics del CGPJ i de qui el presideix. L'absència d'una reacció institucional ajustada ha sigut, per a molts, un clamor en aquelles ocasions, cosa que es no pot ni s'ha de repetir aquesta vegada", exposava Sáez a l'escrit.

El president del CGPJ li va trucar aquest dimecres per advertir-lo que els principis d'ètica judicial estableixen que els jutges han d'exercir la seva llibertat d'expressió amb "prudència i mesura, per mantenir l'aparença d'imparcialitat i la confiança dels ciutadans en el sistema judicial". Fonts del CGPJ subratllen que aquest mateix missatge Lesmes ja li va traslladar el mes de maig a través d'una carta, quan en unes manifestacions públiques el president del TSJ de Castella i Lleó va acusar el govern espanyol d'haver suspès drets fonamentals amb motiu de la pandèmia. "El govern està utilitzant la paralització del país per a finalitats diferents de salvar la població del coronavirus", va afirmar llavors en una entrevista a Onda Cero. Lesmes li va demanar "prudència, mesura i responsabilitat institucional". Aquella vegada ningú va presentar cap queixa i no es va actuar contra Concepción.

stats