Política 15/11/2012

L'hora clau per a la pagesia

El consum de producte català i l'exportació, prioritats dels partits

Jordi Muñoz
2 min
L'hora clau per a la pagesia

POLITÒLEGCom hem anat veient en altres àmbits que hem repassat en aquesta secció, en agricultura també trobem com algunes de les qüestions fonamentals per al sector queden fora de la competència del govern català. Així, la gestió de la política agrària comuna (PAC) europea i les decisions sobre els fons europeus no estan en mans de la Generalitat. Les formacions sobiranistes, com Esquerra i Solidaritat, en reclamen la potestat de gestió. Iniciativa, en canvi, tot i que no és explícita respecte a aquest tema, aposta per intervenir directament des del seu programa en el debat europeu sobre la reforma de la PAC. El PSC, per la seva banda, també planteja criteris per a la reforma de la PAC que afavoreixin els interessos dels pagesos catalans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Més enllà de la qüestió dels fons europeus, els programes electorals tenen algunes línies coincidents pel que fa al sector agrari. Una de les apostes compartides és la internacionalització del sector, que s'hauria de vehicular mitjançant el suport a les explotacions petites i mitjanes per vendre els seus productes a l'estranger, incloent-hi la promoció dels productes catalans arreu. CiU hi fa especial èmfasi, però altres formacions com el PSC, SI, ERC i C's també en fan menció.

Una altra de les preocupacions compartides té a veure amb el consum de productes de proximitat. Pràcticament tots els partits volen fomentar-lo amb campanyes per potenciar la producció agrícola catalana, d'una banda, i mitjançant la reforma o establiment de canals de comercialització adients (venda directa, cooperatives, etc), de l'altra. Aquest aspecte és una de les prioritats d'Iniciativa, però també CiU, el PSC i ERC tracten la qüestió. En aquesta línia, el foment de l'agricultura ecològica també consta en bona part dels programes electorals, especialment en el de la CUP i el d'ICV-EUiA.

Assegurances i renda bàsica

Una altra de les preocupacions que apareixen als programes té a veure amb la garantia d'una renda bàsica agrària, que hauria de permetre un grau d'estabilitat més alt en els ingressos de la pagesia. El PSC, ICV-EUiA i C's proposen un sistema d'assegurances agràries que garanteixin rendes mínimes.

Pel que fa a l'estructura del sector, CiU, el PSC i C's aposten per un pla o llei del cooperativisme agrari que contribueixi a la fusió de cooperatives o a l'establiment de cooperatives de segon grau i que, per tant, permeti guanyar dimensió a aquest element central del sector agrari català. En aquesta línia, també trobem mesures per millorar la transparència en la formació de preus, ja sigui potenciant organismes interprofessionals (CiU, ERC i C's) o des del Govern (PSC i Iniciativa).

Finalment, els programes electorals fan atenció als plans de desburocratització (PSC, CiU, Cs, ERC), el suport als joves (CiU), la defensa d'espais agraris (ICV) i la finalització dels canals Segarra-Garrigues i Xerta-Sénia (CiU i PP).

stats