LA CRISI DELS SOCIALISTES
Política 11/03/2014

El líder del PSC gironí fa costat a Mas pel 9-N

Jaume Collboni deixa l’acta de diputat per centrar-se en les primàries de Barcelona

Sara González
2 min
Juli Fernández i Pere Navarro conversant en una sessió del Parlament.

BarcelonaEn el degoteig de fuites i de les discrepàncies territorials amb la direcció que pateix el PSC hi ha dos nuclis especialment contestataris amb Pere Navarro: les Terres de l’Ebre i les comarques gironines. Ahir el cas de Girona es va complicar per unes confuses declaracions del líder regional. Juli Fernández, dirigent fins ara afí a la cúpula del partit, va anunciar que donava suport al president de la Generalitat, Artur Mas, perquè convoqui la consulta del 9-N utilitzant les lleis catalanes. Això sí, li va reclamar que reformuli la pregunta basant-se en si cal o no canviar la relació entre Catalunya i Espanya i, en cas afirmatiu, si aquesta nova relació s’ha de basar en la independència o el federalisme.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Vull donar suport públic al president Artur Mas en la seva voluntat de consultar el poble de Catalunya utilitzant les lleis catalanes i el Parlament”, va assegurar Fernández en un comunicat. Afegia, a més, que el camí per fer-ho és la llei de referèndums del tripartit, o bé la futura llei de consultes, actualment en tràmit parlamentari. Navarro sempre ha volgut deixar ben clar que la llei de consultes no ha de servir per convocar la consulta sobiranista, sinó que s’ha d’acordar amb el govern espanyol. Tot i això, en declaracions a l’ARA, el mateix Fernández va matisar que no està “contradient” el partit perquè parteix de la base que la llei de consultes que ha de servir per convocar el 9-N ha de ser “constitucional” i per tant no estarà “impugnada pel govern espanyol”, i implicarà canviar la pregunta perquè “no es pot preguntar directament per la independència”.

Tot i això, dirigents de l’executiva gironina atribueixen el comunicat de Fernández a un intent de fer un gest per calmar el malestar dels dirigents i càrrecs locals que desaproven que el PSC s’hagi despenjat de la consulta del 9-N i que reclamen gestos del líder gironí a favor del procés sobiranista. De fet, la meitat dels companys d’executiva de Fernández han dimitit o són crítics amb la gestió de la cúpula de Nicaragua. Justament dissabte hi ha consell de federació.

Relleu al Parlament

D’altra banda, a les dificultats que afronta Navarro s’hi suma la renúncia de Jaume Collboni, fins fa poc portaveu del partit, com a diputat per dedicar-se “al 100%” a la cursa per ser alcaldable de Barcelona. “Els ciutadans em paguen un sou per una feina que no podré fer, per això deixo l’escó”, va dir ahir a RAC1. Aquest pas també podria ser llegit com una aposta per desempallegar-se de l’etiqueta de candidat oficialista i accentuar un perfil propi, que no sempre ha coincidit amb el del primer secretari, sobretot en els últims mesos arran de la crisi amb els tres diputats crítics. La següent de la llista per rellevar Collboni és Laia Bonet, una altra candidata a les primàries de Barcelona. L’aspirant, crítica amb la gestió de Navarro, anunciarà avui si accepta o no ser diputada.

stats