El líder del projecte Equo, condemnat a una pena condicional de 14 dies de presó

Juan López de Uralde, exdirector de Greenpeace a Espanya, va irrompre en un acte de la cimera mundial sobre el canvi climàtic el 2009

L'exdirector de Greenpeace Espanya Juan López de Uralde i 11 membres més d'aquest col·lectiu ecologista han estat condemnats avui per un tribunal de Copenhaguen a una pena condicional de presó de 14 dies per irrompre en un acte de la cimera mundial sobre el canvi climàtic el 2009. La pena que ha dictat el jutge, que va rebutjar la petició del fiscal d'expulsió de Dinamarca per als vuit estrangers i que només va dictar una multa contra Greenpeace Nordic, implica que Uralde i la resta de condemnats no hauran de tornar a la presó.

Els 11 membres del grup ecologista estaven acusats de violació de domicili (agreujat per una ofensa a la reina Margarida II, amfitriona de la gala en què van irrompre), falsificació documental i suplantació d'autoritat pública. El tribunal, format per un jurat mixt, els va considerar culpables dels tres delictes, però els va absoldre del d'ofensa a la reina, que no s'aplica a Dinamarca des de fa 80 anys.

Però a l'hora de fixar les penes va tenir en compte les circumstàncies en què es van desenvolupar els fets, que es van "cometre com a part d'un acte polític pacífic amb l'objectiu de crear debat", i no es va violar cap dret "essencial" . A la vista final del judici que es va celebrar divendres passat, el fiscal havia demanat penes de presó condicional de 60 dies i multes de 3.000 corones daneses (uns 400 euros) per a deu activistes, i de 70 dies i 5.000 corones (671 euros) per a un altre activista  que tenia antecedents per diversos casos de violació anteriors.

La multa que havia demanat el fiscal per Greenpeace Nordic de 200.000 corones (27.000 euros) va quedar reduïda a 75.000 corones (una mica més de 10.000 euros).

López de Uralde, ara líder del projecte polític ecologista Equo i tres companys més de Greenpeace van burlar el 17 de desembre del 2009 la seguretat del sopar en  fer-se passar per "cap d'Estat de la Mare Terra", la seva esposa, un escorta i el xofer .

A l'entrada del banquet van desplegar una pancarta al davant de les càmeres amb el lema "Els polítics parlen, els líders actuen". López de Uralde va estar en presó preventiva 20 dies i el van posar en llibertat amb càrrecs, igual que els seus altres companys. La resta de condemnats van ser acusats amb posterioritat per haver col·laborat en els preparatius de l'acció.

Més continguts de