Política 29/07/2016

El jutge suspèn l'ingrés a presó de Manel Bustos i Daniel Fernández

Els implicats en el cas Mercuri estaven condemnats a un any i quatre mesos de presó per tràfic d'influències

Agències
2 min
L'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos surt dels jutjats de Terrassa després de declarar.

BarcelonaEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha suspès durant cinc anys l'entrada a presó de l'exsecretari d'organització del PSC Daniel Fernández, de l'exalcalde de Sabadell Manel Bustos i del seu germà i exregidor, Francisco Bustos. Tots tres estaven condemnats a un any i quatre mesos de presó per haver beneficiat un ex alt càrrec del govern tripartit perquè aconseguís una plaça a l'Ajuntament de Montcada i Reixac. Per tant, això vol dir que si els tres condemnats en aquesta peça separada del cas Mercuri no cometen cap delicte durant aquest cinc anys no entraran a presó.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La resolució del TSJC també estableix la possibilitat de reduir el temps de suspensió a dos anys. Això sí, haurien de presentar un pla de formació en relació amb les bones finalitats que han de guiar les actuacions de l'administració pública i els principis que han de guiar l'accés dels ciutadans als càrrecs i treballadors públics. Després de presentar aquest pla, l'hauria d'aprovar el tribunal i cursar-se en un centre de referència, com pot ser una universitat o una escola d'administració pública de Catalunya.

Respecte a la multa de 60.000 euros que se'ls va imposar, el tribunal ha acordat el fraccionament del seu pagament en 22 quotes (de 2.727 euros cada una), que quedaria liquidada l'abril del 2018. També se'ls va condemnar a una pena d'inhabilitació, que ja s'està complint.

La decisió de suspendre l'ingrés a presó arriba després que ho sol·licitessin els tres implicats. El tribunal ho ha acceptat, entre altres raons perquè no tenen antecedents penals. Tot i això, la Fiscalia i l'acusació popular, exercida per la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, s'han oposat a aquesta decisió del tribunal per la "gravetat" del delicte i la "rellevància dels càrrecs que ocupaven". També s'han mostrat contraris al fraccionament de la multa.

Daniel Fernández, Manel Bustos i Francisco Bustos van ser acusats d'haver utilitzat la seva posició dins els partit (PSC) per pressionar la llavors alcaldessa de Montcada, María Elena Pérez, per tal que modifiqués un concurs i considerés apta la candidata amiga de Manel Bustos. A hores d'ara, la justícia també investiga l'exalcalde de Sabadell per dos presumptes nous casos de corrupció.

stats