Política 21/07/2015

De "lladres" a "fi d'etapa": l'oposició carrega contra el cas Pujol en el debat final de la comissió del frau

CiU defensa el llegat polític de l'expresident de la Generalitat i afirma que la fortuna a l'estranger és un error "privat i particular"

Sara González / Laia Vicens
3 min

BarcelonaDebat al ple del Parlament per aprovar el dictamen final de les conclusions de la comissió del frau fiscal. Els grups han defensat el seu posicionament i hi ha cert consens a afirmar que la comissió ha servit per fer "obrir els ulls" i dinamitar "la impunitat" que hi havia amb la corrupció a Catalunya. En relació al cas Pujol, el detonant que va fer crear la comissió, els partits han posat en dubte la versió de la deixa i han insistit que no hi ha cap document que acrediti que l'origen de la fortuna que Pujol va confessar tenir a l'estranger prové d'una herència i no de fons irregulars, com sospita l'oposició.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un dels més durs ha estat el portaveu adjunt del PP al Parlament Santi Rodríguez, que ha carregat contra "els silencis, les supèrbies i els entrebancs" de CiU a la comissió i els ha acusat de "patrimonialitzar" Catalunya. "Quina poca vergonya!", ha exclamat Santi Rodríguez, que recuperant la frase de Marta Ferrusola ha dit: "Doncs no, Marta, no, els catalans no ens ho mereixem, això". Rodríguez ha retret a CiU "no haver-se assabentat de quin era l'origen de la comissió" perquè "no han citat ni una sola vegada" Pujol a les conclusions.

Dures crítiques i "vergonya" d'ICV

Qui també ha criticat durament el cas Pujol ha estat ICV-EUiA. El diputat ecosocialista Marc Vidal ha afirmat que se sent "avergonyit" per les conclusions presentades per CiU. "Sento una profunda tristor perquè aquells que s'investeixen com el marc moral per crear un nou país no han estat capaços de mirar-se al melic i dir 'Perdó'", ha relatat Vidal, tot afirmant que a Catalunya "hi ha corrupció i és ben nostra". "Hi ha qui disculpa els lladres perquè són els nostres lladres", ha dit en relació a CiU.

Les tres conclusions d'ERC

El diputat d'ERC Oriol Amorós ha repassat les tres conclusions dels republicans: la falta de "contrapesos" en el poder, la "confusió" entre l'entorn públic i privat (fent èmfasi en el cas de les ITV) i els pactes "de protecció" entre els governs de Pujol i els successius governs de l'Estat.

Els PSC lamenta "l'actitud obstruccionista" dels Pujol

El PSC ha criticat la "prepotència" dels Pujol en la seva compareixença al Parlament i la seva "actitud obstruccionista". Així ho ha assegurat el diputat socialista Jordi Terrades, que també ha donat per fet la "construcció d'un entramat de negocis a l'ombra del poder" dels governs de Pujol, que "arriben" fins a membres del govern actual, com "consellers i el president", ha dit Terrades.

Ciutadans celebra "el final d'etapa"

Per a Ciutadans, el ple d'aquest dimarts ha servit per "certificar el final d'una etapa" i ha criticat que CDC "tapi" la corrupció i les retallades "amb el populisme del procés". Així ho ha dit el diputat Carlos Carrizosa. Aquest "populisme", ha dit, els ha portat "a la mort del seu partit".

La CUP considera que hi ha hagut "corrupció habitual, endèmica i estructural"

La CUP creu que durant els governs de Pujol hi ha hagut una "corrupció habitual, endèmica i estructural" i també ha situat el ple d'aquest dimarts com el final d'una etapa a Catalunya. Ho ha defensat la diputada Isabel Vallet.

CiU defensa que Pujol ha estat un "bon ciutadà"

Entre tota la pluja de crítiques, el diputat de CiU David Bonvehí ha defensat el llegat polític de Pujol i, com va fer CDC quan es va fer pública la confessió, ha defensat que es tracta d'un "error seu, privat i particular". "No li puc retreure res, el president Pujol ha estat un bon ciutadà i els seus valors no es poden reprovar", ha defensat Bonvehí. El diputat de CDC ha assegurat que Catalunya "no és un país corrupte" i que el seu sistema democràtic "no està malalt".

stats