LLEI ELECTORAL
Política 14/04/2015

Els partits allarguen la negociació de la llei electoral, que no anirà al ple fins al maig

L'última versió del text preveu que es permetrà votar anticipadament als ajuntaments la setmana abans dels comicis

Acn
2 min
Els diputats que han assistit a l'inici de la reunió de la ponència de la llei electoral, al Parlament / ACN

BarcelonaEl projecte de Llei electoral que estan discutint els grups en ponència conjunta al Parlament s'està fent esperar i, malgrat que aquest dimarts s'havia de tancar el text abans d'enviar-lo al ple, finalment encara caldrà com a mínim una reunió més divendres. Tot i això, la feina avança i ja es preveu que la norma permeti el "vot anticipat". La nova llei afegirà una fórmula més per intentar incrementar la participació. Paral·lelament al vot per correu -que seguirà sent com fins ara perquè la LOREG així ho estableix-, la llei catalana oferirà la possibilitat d'assistir a l'Ajuntament de cada municipi i poder votar davant del secretari, que seria qui custodiaria el sobre. Aquest mètode estalviaria tràmits donat que es podria demanar i votar en el mateix lloc i moment, i permetria exercir el vot entre el dilluns i el dijous previs al dia de les eleccions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta fórmula pretén, segons els grups proposants, incentivar el vot i augmentar la participació a qualsevol convocatòria electoral. I és que el mètode del vot per correu suposa diversos tràmits i enviaments des de Correus i a domicili que suposen, segons ells, una dificultat afegida que "pot dissuadir" de participar a les eleccions.

El vot anticipat formarà part del text del projecte de Llei, tot i que PSC, PP i C's han mostrat les seves reticències amb la proposta. CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP, en canvi, han estat completament d'acord en que s'incorpori la fórmula al text de la llei.

Nou calendari forçat

La sessió d'aquest dimarts de la ponència de la Llei electoral era l'enèsima on estava previst que es tanqués el projecte de llei i s'enviés al ple per fer el debat de totalitat. Ja fa setmanes que es dóna per fet que, tot i l'oposició de grups com el PSC o C's, el projecte de llei arribarà al ple sense sistema electoral, per tal que cada grup presenti el seu model en forma d'esmena, i donar-se així més temps per seguir negociant-lo durant el tràmit en comissió. Però els darrers serrells de la resta de l'articulat segueixen allargant, setmana darrere setmana, el tancament de la ponència.

Així, aquest dimarts els grups han acabat la reunió assegurant que divendres vinent es tornaran a trobar per acabar per fi els treballs i enviar el text al ple. Però ja només aquest ajornament ha fet que el calendari previst s'alteri. Fins ara, s'havia plantejat que, com a molt tard, el darrer ple de l'abril seria la data on es faria el debat de totalitat. Ara, però, ja es parla del primer del mes de maig.

stats