POLÍTICA
Política 13/03/2012

El Parlament aprovarà la llei d'acompanyament, que inclou l'euro sanitari i la taxa turística

També es durà a terme el debat de totalitat de la llei de consultes populars

Acn
2 min

BarcelonaEl Parlament aprovarà aquest dimecres la llei de mesures fiscals i financeres, d'acompanyament dels pressupostos, que inclou l'euro per recepta i la taxa turística entre d'altres mesures. La normativa veurà la llum gràcies a l'abstenció del PP després que el Consell de Garanties Estatutàries la considerés constitucional i estatutària a petició dels grups d'ICV-EUiA, C's i SI.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de la sessió de control als consellers i al president de la Generalitat, el ple realitzarà en primer lloc els debats de totalitat de les lleis de consultes del Govern i de SI. El primer projecte, que arriba amb una esmena de retorn del PSC, regula el règim jurídic i el procediment de les convocatòries de consultes populars diferents dels referèndums. Podran convocar-ne una el president de la Generalitat o els alcaldes, i ho podran fer per iniciativa de les mateixes institucions o a proposta dels ciutadans, que hauran de recollir 50.000 signatures. En tot cas, la decisió última és dels governants. Les consultes no tenen caràcter vinculant i agafen de base el padró municipal en lloc del cens electoral.

La proposició de llei de SI s'enfronta a tres esmenes a la totalitat de CiU, PPC i C's. El text pren com a referència la consulta sobre la Diagonal de Barcelona i s'empara en l'Estatut i en la competència exclusiva de la Generalitat per fer consultes populars. Estableix que poden convocar-les el Govern, el Parlament, el 5% dels municipis que representin almenys el 5% de la població empadronada a Catalunya o per iniciativa popular de com a mínim 50.000 persones.

Els grups mantenen reservades per debatre al ple 461 esmenes (122 d'ERC, 101 d'ICV-EUiA, 70 de SI, 61 de C's, 53 del PSC, 35 de CiU i 19 del PPC). Al debat en comissió ja se'n van incorporar algunes, majoritàriament les de CiU i el PPC. D'altra banda, hi ha 13 esmenes més arran del dictamen emès pel CGE (4 del PSC, 3 d'ICV-EUiA i dues d'ERC, C's i SI, respectivament). Dijous serà el torn de les interpel·lacions i les mocions.

stats