Política 04/06/2019

Els lletrats del Congrés no rebaixen la majoria per la suspensió dels presos

La mesa decidirà demà si adopta l’informe dels serveis jurídics, que no abaratiria la investidura de Sánchez

Dani Sánchez Ugart
1 min
El Suprem exclou Jordi Sànchez de la ronda de contactes amb el rei

MadridEls lletrats del Congrés de Diputats han emès aquest dimarts un informe en el qual consideren que la majoria de la cambra no s’ha de rebaixar, i s’ha de mantenir en 176 malgrat la suspensió dels quatre presos polítics que són diputats. Els serveis jurídics de la cambra tenien sobre la taula la consulta de la mesa, que els va fer arribar la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, després de suspendre Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull del càrrec de diputats, amb els vots del PP, Cs i el PSOE. Demà Batet i la resta de la mesa revisaran la decisió dels lletrats en una nova reunió de la mesa, que previsiblement aplicarà aquesta orientació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D’aquesta manera, la investidura en primera ronda no es facilitarà per al candidat del PSOE, Pedro Sánchez, que hauria vist com la majoria necessària per ser nomenat president en aquesta votació es rebaixaria de 176 diputats a 174, i es faria possible amb els vots contraris dels partits independentistes, sempre que arribi a un acord amb tota la resta de formacions, excloent el PP, Cs i Vox, que ja han deixat clar que no participaran en la investidura.

En segona ronda, però, només calen més vots favorables que contraris a la seva investidura, motiu pel qual la suspensió dels presos polítics sí que pot arribar a facilitar-li la investidura, encara que la resta de diputats d’ERC i JxCat votessin 'no' al nomenament. Tot just demà comença la ronda de contactes del rei Felip Vi amb totes les formacions per posar a rodar el procés d’investidura, que es preveu per a principis de juliol.

stats