Política 31/08/2014

Corominas avisa que si els partits favorables al 9-N es divideixen l'Estat se n'aprofitarà

El secretari general adjunt de CiU acusa PP i C's d'utilitzar la Diada "per posar pressió al procés" i voler crear "les dues Catalunyes"

Acn
4 min

BarcelonaEl secretari general adjunt de CiU, Lluís Corominas, ha llançat un missatge als partits partidaris de la consulta perquè mantinguin la "unitat". En una entrevista a l'ACN, ha alertat del risc de "divisió" si es prioritza fer declaracions sense "responsabilitat i serenor". Aquesta possibilitat, segons Corominas, suposaria posar les coses "en safata" a l'Estat i als contraris a la consulta, que se'n podrien aprofitar. És per això que reclama posar "la unitat per sobre" d'especulacions que puguin aparèixer al voltant del 9-N. D'altra banda, Corominas també ha defensat la programació de la Diada, i ha acusat PPC i C's d'utilitzar-la "per posar pressió al procés" i voler crear "les dues Catalunyes". L'objectiu principal és mantenir la unitat. Amb aquesta consigna assegura Lluís Corominas que han de treballar totes les forces polítiques partidàries del 9-N, deixant així de banda possibles enfrontaments derivats de "declaracions d'uns i altres" o d'especulacions sobre quins haurien de ser els passos a seguir per poder votar. "Jo demanaria responsabilitat, serenor i intel·ligència. Perquè sinó, li estem posant amb safata al nostre adversari polític, els que no ens volen deixar votar, que nosaltres ens dividim", ha alertat el dirigent de CiU, advertint que l'Estat se'n podria aprofitar d'aquest enfrontament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, Corominas ha constatat que "el nostre punt feble, on ens poden atacar la solidesa, és en la divisió". "El que hem d'evitar, sobretot, és dividir-nos. I dient que uns o altres són més o menys representatius, demòcrates o independentistes- quan tots hem anat junts reclamant la possibilitat que Catalunya decideixi el seu futur, no ens fa cap favor", ha considerat el secretari general adjunt de CiU.

La llei no està renyida amb la defensa política i ciutadana

Coromines ha reconegut que "a tots els partits hi ha transversalitat" i, per tant, és possible que hi hagi gent que vulgui matisar la posició comuna o la de cada partit. Però per al dirigent nacionalista "el camí ni ha variat, ni variarà". En aquest sentit, ha reiterat que si el Tribunal Constitucional acaba sentenciant contra "el que ha avalat el Parlament" i contra la consulta, la decisió sobre quin ha de ser el següent pas "la prendrem els catalans, no un tribunal espanyol". I és que per a Corominas, "el respecte a la legalitat no està renyit amb defensar les teves posicions amb totes les eines jurídiques, polítiques i ciutadanes que tens a disposició".

Amb tot, el convergent demana als partits que no es distreguin pensant o parlant d'aquesta possibilitat. En aquest sentit, ha cridat a totes les formacions partidàries del 9-N a imitar el que han fet al seu partit, "que és posar la unitat per damunt d'opcions que sempre hem defensat, com és la possibilitat de votar en unes eleccions que es convertirien en plebiscitàries". "Això ara no és important. Tot i que tenim una proposta, el més important és posar la unitat per sobre de les propostes d'uns i altres. Nosaltres procurarem per la unitat perquè és la nostra força", ha sentenciat.

El poder de l'Estat per "empobrir Catalunya"

Un altre punt de controvèrsia enmig del procés és la reacció de l'Estat. Segons Lluís Corominas, la reclamació de la consulta "no hauria" de provocar que l'Estat volgué boicotejar les negociacions de les 23 demandes que el president de la Generalitat, Artur Mas, va fer al cap de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy, però assegura que a Catalunya tampoc es pot ser ingenu quan s'analitza com transcorren els fets. "No hem anar amb un lliri a la mà. Tenim, a nivell competencial i econòmic, agressions constants", assegura Corominas.

El dirigent de CiU no arriba a dir que aquesta actitud de Rajoy està feta i planificada per afeblir els catalans que impulsen el procés, però sí admet que "és un dels mecanismes que té l'Estat perquè Catalunya s'empobreixi". "No tenir finançament, tresoreria i instruments normatius per transformar a millor la societat és el que també ens llasta cada dia. Per això alguns reclamem un estat propi", ha sentenciat, tot criticant que "l'enrocament" del govern espanyol i lña seva "actitud reactiva" fa que "hi hagi set milions i mig de catalans que si no poden tenir més oportunitats".

La Diada

Per últim, Corominas ha defensar en l'entrevista a l'ACN la programació que el Govern i el Parlament -on ell ostenta la vicepresidència segona- han preparat per a la propera Diada, coincidint amb el Tricentenari del 1714. De la mateixa manera, ha criticat que PP i C's es vulguin "autoexcloure" de la celebració en haver anunciat que no participaran dels actes institucionals.

En aquest sentit, el dirigent de CiU ha acusat a les dues formacions d'estar "utilitzant la Diada políticament". "Nosaltres fem la normalitat que ens correspon", ha defensat. Segons Corominas, aquests dos partits creen aquesta polèmica amb l'Onze de Setembre "per posar pressió de cara al procés i per fer les dues Catalunyes", en referència a la diferenciació que assegura que potencien entre uns i altres quan deixen d'assistir als actes de la Diada.

I és que per al secretari general adjunt de CiU, anys enrere, quan "no hi havia la càrrega històrica que hi ha aquest any", C's i PPC "ja estaven buscant qualsevol excusa per no celebrar tots la Diada". "S'ha volgut convertir la Diada en un instrument polític fàcil. Jo demanaria alçada de mires; hauria d'haver-hi uns mínims. És molt respectuós fer l'ofrena o l'acte institucional tots junts, i aquí qui falla no som nosaltres, són altres que s'autoexclouen", ha sentenciat.

stats