La majoria d’europeus veuen possible que la UE es desintegri aviat

En països com França, Alemanya o Polònia més de la meitat de les persones veuen molt possible que la UE es desintegri aviat

El termòmetre que mesura l’afecció dels europeus pel projecte de la Unió Europea no havia marcat mai tants graus. Però això no vol dir que la majoria dels ciutadans d’aquest club tan divers confiïn més en el projecte que abans. Un sondeig fet per l’empresa britànica d’enquestes i anàlisi de dades YouGov ho deixa clar. Més de la meitat dels europeus veuen més que probable que la Unió Europea es desintegri en menys de 20 anys. L’enquesta l’ha difosa el European Council on Foreign Relations (ECFR), un think tank paneuropeu amb la seu principal a Londres, que interpreta les dades com una prova que en l’escenari polític europeu s’ha estès una “lògica de conflicte” que només es pot revertir si “es mobilitza la majoria silenciosa”.

L’enquesta mostra que en països com França, Alemanya o Polònia més de la meitat de les persones veuen molt possible que la UE es desintegri aviat. Només Espanya, Suècia i Dinamarca tenen percentatges inferiors al 50%. L’enquesta està feta en 14 països que representen el 80% de l’Eurocambra. Per això, els polítics europeus -siguin de dretes o d’esquerres- coincideixen en interpretar les eleccions del 26 de maig com un plebiscit sobre el futur de la UE cap a una intensificació de la integració definitiva o justament cap al desmantellament del projecte.

El temor s’alimenta també de la sensació de tensió global creixent que provoquen les polítiques trumpianes de confrontació amb la Xina i l’Iran i amb la mateixa UE en l’àmbit comercial. Per això, tres de cada deu europeus també veuen possible que hi hagi una guerra entre els països de la mateixa UE, quan el projecte comunitari té justament l’objectiu d’evitar-ho i, per ara, presumeix d’haver-ho aconseguit.

Més continguts de