Política 15/07/2017

"L'1-O no hi anirem": militants de Catalunya en Comú demanen en un manifest no participar en el referèndum

214 persones ja han signat el text, que afirma que l'1-O "en cap cas serà la consulta que volen les tres quartes parts dels catalans"

Europa Press
2 min
El cap de llista d'ICV, Joan Boada, ha comparegut per fer balanç de la campanya electoral.

BarcelonaUn grup de militants de Catalunya en Comú ha impulsat un manifest que rebutja tant cridar a la participació com votar en el referèndum previst per a l'1 d'octubre perquè no compleix les condicions per ser un procés "democràtic i efectiu". El text l'han signat, de moment, 214 persones.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El manifest, titulat 'L'1-O no hi anirem', considera que CatComú "no pot avalar la convocatòria i celebració d'una consulta, ni cap mobilització substitutòria, que, a més de no ser un referèndum real, degrada el significat d'un instrument democràtic". Tot plegat, malgrat que, el 8 de juliol, els comuns van decidir participar en l'1-O entenent-lo com una "mobilització".

El manifest afirma que el referèndum de l'1-O no té les garanties necessàries per celebrar-se, com ara "una llei reguladora coneguda amb anticipació; una administració electoral que garanteixi la igualtat, objectivitat i transparència; un cens; taules electorals amb membres escollits aleatòriament, i uns mitjans públics respectuosos amb la pluralitat d'opcions".

El text també afirma que el referèndum no té el reconeixement internacional perquè no reuneix les condicions de la Comissió de Venècia, i subratlla que "no interpel·la tota la societat catalana", sinó que és una proposta unilateral.

"La consulta de l'1-O no té la legalitat, però tampoc la legitimitat de representar la majoria, i en cap cas serà la consulta que volen les tres quartes parts dels catalans", conclou el manifest.

Segons els signants, la proposta dels comuns, a més de defensar un referèndum efectiu, amb garanties i reconeixement, és aconseguir "un estat plurinacional que se sustenti en la fraternitat dels pobles i en la capacitat de generar aliances i teixir complicitats amb les forces polítiques de l'Estat i Europa".

La proposta descartada a la coordinadora

Fonts de la confluència han apuntat a l'ARA que es tracta del document que va quedar fora del debat de la coordinadora dissabte passat, quan CatComú va votar el seu posicionament respecte a l'1-O. En la votació, una trentena de persones van posicionar-se a favor de considerar vinculant el referèndum i de promoure'n la participació, opció minoritària davant la que va acabar configurant el posicionament del partit: entendre l'1-O com una mobilització legítima però no fer campanya activa per la participació. El document fet públic aquest dissabte, que fa una crida a no assistir a les urnes, no es va sotmetre a votació en la reunió de la coordinadora. Tot i les veus discrepants, el partit no es mourà del que va decidir el 8 de juliol.

Entre els signants hi ha el discutit secretari general de Podem Barcelona i membre de la coordinadora de CatComú, Marc Bertomeu; l'exdirigent d'ICV Joan Boada, el regidor d'ICV a Cornellà de Llobregat Arnau Funes; l'exdiputat al Congrés per ICV i exdirector del Servei Català de Trànsit, Josep Pérez Moya, o la històrica dirigent ecosocialista Eulàlia Vintró.

'L'1-O no anirem a votar', manifest d'un sector de CatComú contrari al referèndum
Signants del manifest de membres de CatComú contra l'1-O
stats