"L'1-O no hi anirem": militants de Catalunya en Comú demanen en un manifest no participar en el referèndum

214 persones ja han signat el text, que afirma que l'1-O "en cap cas serà la consulta que volen les tres quartes parts dels catalans"

Un grup de militants de Catalunya en Comú ha impulsat un manifest que rebutja tant cridar a la participació com votar en el referèndum previst per a l'1 d'octubre perquè no compleix les condicions per ser un procés "democràtic i efectiu". El text l'han signat, de moment, 214 persones.

El manifest, titulat 'L'1-O no hi anirem', considera que CatComú "no pot avalar la convocatòria i celebració d'una consulta, ni cap mobilització substitutòria, que, a més de no ser un referèndum real, degrada el significat d'un instrument democràtic". Tot plegat, malgrat que, el 8 de juliol, els comuns van decidir participar en l'1-O entenent-lo com una "mobilització".

Llegeix aquí el manifest 'L'1-O no hi anirem'

El manifest afirma que el referèndum de l'1-O no té les garanties necessàries per celebrar-se, com ara "una llei reguladora coneguda amb anticipació; una administració electoral que garanteixi la igualtat, objectivitat i transparència; un cens; taules electorals amb membres escollits aleatòriament, i uns mitjans públics respectuosos amb la pluralitat d'opcions".

El text també afirma que el referèndum no té el reconeixement internacional perquè no reuneix les condicions de la Comissió de Venècia, i subratlla que "no interpel·la tota la societat catalana", sinó que és una proposta unilateral.

"La consulta de l'1-O no té la legalitat, però tampoc la legitimitat de representar la majoria, i en cap cas serà la consulta que volen les tres quartes parts dels catalans", conclou el manifest.

Segons els signants, la proposta dels comuns, a més de defensar un referèndum efectiu, amb garanties i reconeixement, és aconseguir "un estat plurinacional que se sustenti en la fraternitat dels pobles i en la capacitat de generar aliances i teixir complicitats amb les forces polítiques de l'Estat i Europa".

La proposta descartada a la coordinadora

Fonts de la confluència han apuntat a l'ARA que es tracta del document que va quedar fora del debat de la coordinadora dissabte passat, quan CatComú va votar el seu posicionament respecte a l'1-O. En la votació, una trentena de persones van posicionar-se a favor de considerar vinculant el referèndum i de promoure'n la participació, opció minoritària davant la que va acabar configurant el posicionament del partit: entendre l'1-O com una mobilització legítima però no fer campanya activa per la participació. El document fet públic aquest dissabte, que fa una crida a no assistir a les urnes, no es va sotmetre a votació en la reunió de la coordinadora. Tot i les veus discrepants, el partit no es mourà del que va decidir el 8 de juliol.

Entre els signants hi ha el discutit secretari general de Podem Barcelona i membre de la coordinadora de CatComú, Marc Bertomeu; l'exdirigent d'ICV Joan Boada, el regidor d'ICV a Cornellà de Llobregat Arnau Funes; l'exdiputat al Congrés per ICV i exdirector del Servei Català de Trànsit, Josep Pérez Moya, o la històrica dirigent ecosocialista Eulàlia Vintró.