Política 12/10/2016

La manifestació del 12-O a Barcelona carrega contra "l'intent de cop d'estat" del Parlament

Unes 5.000 persones reivindiquen la unitat d'Espanya i els seus portaveus avisen que "no obeiran" les lleis de desconnexió ni pagaran a la Hisenda catalana. Albiol es presenta per sorpresa a la concentració mentre que Ciutadans no subscriu la convocatòria

Núria Orriols
3 min
Els manifestants pel 12-O a la plaça Catalunya de Barcelona

Barcelona"España unida jamás será vencida", "Catalunya es España", "Viva la Legión, viva la Guardia Civil y las Fuerzas Armadas" o "Yo soy español, español, español". Aquests són alguns dels lemes que cridaven aquest dimecres unes 5.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, al centre de Barcelona per celebrar el Dia de la Hispanitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una manifestació convocada per una vintena d'entitats, organitzades sota el paraigua del Comité Organizador de la Fiesta Nacional de España en Barcelona, i sota el lema "Des de Catalunya, Espanya al cor", han reivindicat la unitat de l'Estat i han cridat contra la independència.

En declaracions als mitjans de comunicació, un dels portaveus de la capçalera de la manifestació ha qualificat d'"intent de cop d'estat" les resolucions del Parlament per fer un referèndum i un procés constituent.

Manifestants amb banderes espanyoles per celebrar el 12-O a Barcelona

A les 11 del matí han engegat des de la cruïlla del carrer Provença amb Passeig de Gràcia i, aproximadament a les 12 -tal com estava previst-, a plaça de Catalunya. Pel que fa a la presència institucional, només s'hi han vist representants del PP, entre els quals el cap de files al Parlament, Xavier García Albiol. També s'ha acostat a la plaça de Catalunya el líder de VOX, Santiago Abascal. No hi ha hagut presència de cap dirigent de Ciutadans, que no ha subscrit la convocatòria.

El coordinador general dels populars ha estat l'estrella mediàtica de la jornada, ja que nombrosos manifestants s'hi han acostat per fer-s'hi fotos i per animar-lo amb crits de "tu sí que vales". En declaracions als mitjans de comunicació, Albiol s'ha referit a la desobediència dels regidors de Badalona i l'ha qualificat de "vergonya". També ha acusat l'Ajuntament d'"utilitzar" políticament els treballadors públics i els sindicats.

Arribats a la plaça de Catalunya, els promotors de la concentració han llegit un manifest en què han reivindicat la continuïtat de Catalunya a dins d'Espanya i han demanat a la Generalitat i al Parlament que "respectin" la Constitució i les sentències, a més d'exigir que abandonin la "política de confrontació" i el "procés secessionista descabellat". "Som i serem espanyols perquè la majoria dels catalans sempre hem dut Espanya al cor", han conclòs.

Però la lectura del manifest no ha estat l'únic missatge públic dels organitzadors. Diversos membres del Comité han deixat anar diverses frases demolidores contra l'independentisme. "L'únic genocidi és el que estan fent els nacionalistes amb nosaltres", ha sentenciat un dels portaveus, i un membre provinent de les illes Balears ha assegurat que allà s'està fent "créixer" el "mateix germen que a Catalunya".

Han proclamat la "generositat" de la hispanitat enfront de l'"egoisme del separatisme" a Catalunya i han deixat clar que "no permetrien" la independència. "Som la generació que la impedirà", ha dit. Bona part de les crítiques han anat dirigides a TV3, a qui veuen com la "televisió del règim".

A més, s'han erigit com a insubmisos de la Hisenda catalana i han deixar clar al president, Carles Puigdemont, que no obeiran les lleis de desconnexió. Així, han expressat tot el "suport" al govern d'Espanya perquè actuï contra l'independentisme. També hi ha hagut lloc per carregar contra els Països Catalans, han qualificat ERC i la CUP de "colonialistes" i han negat que hi hagi una llengua catalana compartida.

Els promotors de l'acte han criticat també que "la fàbrica d'independentistes no és Mariano Rajoy sinó els pressupostos de la Generalitat", ha dit un dels que ha pres la paraula, que ha acusat el Govern de finançar la "propaganda independentista" i "adoctrinar" els nens a l'escola.

stats