Política 02/10/2013

Margallo estudia destituir l'ambaixador espanyol a Andorra pel seu suport a la consulta

Albert Moreno va defensar que els catalans puguin votar "sempre dins de la legalitat"

Europa Press
2 min
Sí: Albert Moreno. No: Esperanza Aguirre

MadridEl ministre d'Afers Estrangers i Cooperació, José Manuel García-Margallo, no descarta destituir l'ambaixador d'Espanya a Andorra, Albert Moreno, després que el diplomàtic es mostrés a favor de fer una consulta d'autodeterminació legal a Catalunya. En declaracions als mitjans després d'inaugurar una exposició a la Casa d'Amèrica sobre el descobriment del Pacífic, García-Margallo ha dit que "les decisions es publiquen quan s'adopten i això es fa en el 'Butlletí Oficial de l'Estat'".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Moreno complirà al gener els tres anys que acostumen a estar destinats els diplomàtics al capdavant d'una ambaixada. En una entrevista publicada dilluns pel 'Diari d'Andorra', l'ambaixador defensa que a Catalunya hauria de poder-se fer una consulta "legal" sobre la permanència o no a Espanya. Per Moreno, si l'opció de la independència aconseguís un suport del 65%, s'hauria d'"acceptar" aquest resultat. "Si no, no seríem demòcrates", afegeix. En l'entrevista, el diplomàtic espanyol es defineix com "internacionalista", "ni molt espanyol, ni molt català, ni molt res".

Moreno, barceloní de 59 anys, va ser assessor internacional del president català José Montilla. Llicenciat en Ciències de la Informació, va ingressar el 1985 en la Carrera Diplomàtica. Ha estat destinat a les representacions diplomàtiques espanyoles a Angola, Luxemburg i en la representació permanent davant la Unió Europea. Ha estat segon cap a l'ambaixada d'Espanya a Andorra, sotsdirector de l'Escola Diplomàtica i sotsdirector general del Pròxim Orient.

El ministre García-Margallo no ha dubtat en ocasions anteriors a l'hora de destituir els seus col·laboradors per haver realitzat declaracions considerades poc apropiades. El 2012 va destituir l'ambaixador a Polònia, Francisco Fernández Fábregas, després que es deixés gravar en la seva residència oficial celebrant la victòria de la selecció espanyola de futbol sobre la francesa en l'Eurocopa amb aquestes paraules: "Donarem pel sac els francesos".

L'abril passat, va destituir de manera immediata el cònsol a Boston per haver tancat l'oficina en el seu horari habitual el dia que es va produir l'atemptat contra la marató. I al juliol va destituir el director adjunt de l'Alt Comissionat del govern per a la Marca Espanya, Juan Carlos Gafo, exambaixador al Líban, per un tuit en què deia: "Catalans de merda. No es mereixen res".

stats