Política 22/11/2017

Rajoy, a 'La Repubblica': "He salvat Espanya, ara toca tancar les ferides"

En una entrevista al diari italià, nega que negociés amb la Generalitat per evitar el 155

Ara
3 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy / EFE

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, assegura en una entrevista al diari italià 'La Repubblica' que "ha salvat Espanya" amb l'aplicació de l'article 155 a Catalunya i la convocatòria d'eleccions anticipades. I que ha tingut un suport clar de la Unió Europea per "aïllar els independentistes". "Ara toca tancar les ferides", assenyala sobre els resultats de les eleccions del 21 de desembre i confiant que guanyaran els partits constitucionalistes. "Començarà així una fase de normalitat", afegeix.

A més, nega que negociés amb Carles Puigdemont per evitar l'aplicació del 155. "Ni vull, ni puc", assegura al diari italià. El president espanyol també es mostra disposat a negociar la reforma de la Constitució com vol el PSOE però puntualitza que "ningú ha fet una proposta clara sobre què caldria canviar".

Una "paciència infinita" amb l'independentisme

En l'entrevista, que publica íntegrament 'El País', el cap de l'executiu espanyol emfatitza que ha tingut una "paciència infinita" i ha reiterat que el Govern podria haver evitat el 155 si hagués dit una cosa tan "simple" com que no havia fet una declaració d'independència. "Amb això n'hi hauria hagut prou. No va voler i potser va pensar que el govern [espanyol] no actuaria, que no es defensaria", al·lega.

El president espanyol diu, en qualsevol cas, que la situació a Catalunya avui "ha millorat, certament", hi ha "més tranquil·litat", i s'ha mostrat convençut que després dels comicis autonòmics convocats per al 21 de desembre "començarà una fase de normalitat".

"Espero que, en el pròxim Parlament, els que la defensen la Constitució siguin majoria respecte als secessionistes. En tot cas, qui resulti elegit, sigui qui sigui, el primer que haurà de fer serà respectar la llei", assenyala.

Suport europeu

El president espanyol agraeix també la resposta que la Unió Europea ha tingut davant del Procés. "La reacció d'Europa ha sigut exemplar i li estic agraït perquè ha fet el que havia de fer", argumenta Rajoy per defensar que es tracta d'un problema "no només espanyol, sinó de tot Europa".

"El procés independentista ataca els principis, els valors i els fonaments mateixos de la Unió Europea. L'estat de dret, el respecte a la llei, la democràcia, el respecte a les persones, són valors i principis bàsics de la Unió. I aquests principis han sigut posats en qüestió directament per part dels independentistes catalans. Però, sobretot, no es poden infringir les Constitucions dels Estats membres perquè llavors s'imposaria la llei de la jungla, la llei del més fort, i els drets dels ciutadans ja no estarien garantits ", al·lega.

Abona la teoria de la ingerència russa

En ser preguntat per la presumpta ingerència de Rússia durant el procés independentista de Catalunya, Rajoy no ha descartat aquesta hipòtesi, i assenyala que durant aquest temps "el 55% del trànsit a les xarxes socials procedia de Rússia, el 30% de Veneçuela i només el 3% de les intervencions sobre la qüestió catalana procedien de perfils corresponents a persones reals".

"Ara no vull treure conclusions ni formular acusacions, però de totes maneres és un fenomen greu i real", afirma el president espanyol, tot i que no preveu que aquestes ingerències incideixin en unes eleccions com les catalanes del 21 de desembre. "No tinc por que es manipulin els resultats electorals perquè és un procés ben controlat, però sempre és possible que es produeixi aquesta tasca de desinformació", afegeix Rajoy.

En aquest sentit al·ludeix també a la trobada entre Oriol Soler, "un factòtum dels partits independentistes", i Julian Assange a l'ambaixada de l'Equador a Londres. "No em sembla normal", proclama. "Ha dit que anava a portar-li pernil, pernil espanyol. L'hi podia enviar per correu", ironitza.

stats