POLÍTICA
Política 01/08/2012

Gallardón expedeix el títol de marquès al nét del militar colpista Queipo de Llano

L'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica considera que, amb aquest gest, Gallardón està reconeixent la trajectòria del colpista

Efe
2 min

MadridEl ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, ha expedit el títol de marquès de Queipo de Llano al nét del militar colpista Gonzalo Queipo de Llano. L'ordre, publicada al 'Butlletí Oficial de l'Estat' (BOE) del passat 17 de juliol, mana expedir "amb pagament previ de l'impost corresponent i sense perjudici de tercer de millor dret, Reial Carta de Successió en el títol de Marquès de Queipo de Llano, a favor del senyor Gonzalo Queipo de Llano Mencos, per mort del seu pare, senyor Gonzalo Queipo de Llano Martí".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La decisió ha aixecat les crítiques de l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica, que ha considerat que l'ordre de Gallardón és sinònim de reconeixement al militar colpista. L'Associació memorialista recorda que Queipo de Llano va ser "un dels militars revoltats que van fer de la violència i el terror contra la població civil una arma de guerra generalitzada", destaca que en les seves locucions radiofòniques a Radio Sevilla encoratjava les forces revoltades a cometre "terribles violacions de drets humans".

Insult a les víctimes

"Resulta un insult a les víctimes de la dictadura i a la democràcia que s'atorgui des de l'Estat aquest reconeixement a qui va truncar la llibertat de la nostra societat per elegir els seus representants i que ho va fer utilitzant una despietada violència per conquerir el poder", afirma l'associació. Sosté també que un ministre d'un govern democràtic "no pot col·laborar en el reconeixement públic i institucional a algú que va causar tant de mal a la nostra societat" i recorda que el PP en els seus estatuts diu que és un "partit solidari amb les víctimes de la violència de qualsevol signe".

L'associació argumenta que Alberto Ruiz-Gallardón i el PP practiquen un exercici de "doble moral" en exigir condemnes de la violència i al mateix temps "donar honors a un dels participants en la major operació d'ús de la violència que ha existit en la nostra història".

stats