Política 15/09/2017

Puigdemont: "Hi ha un estat d'excepció encobert perquè no s'atreveixen a decretar-lo oficialment"

Compara les accions de la Guàrdia Civil i Correus amb la "censura prèvia i la llei Fraga"

Núria Orriols
3 min
Puigdemont: "Hi ha un estat d'excepció encobert perquè no s'atreveixen a decretar-lo oficialment"

BadalonaPrimer acte de campanya electoral del Partit Demòcrata, a Badalona. Unes 450 persones han acudit aquest divendres al Teatre Principal de la ciutat badalonina i centenars se n'han quedat fora per assistir al míting d'inauguració de la campanya del 'sí', en què ha participat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. El president ha centrat la seva intervenció a criticar les últimes accions de l'Estat per aturar el referèndum, que ha comparat amb la censura prèvia i la llei Fraga. Puigdemont ha parlat de les entrades a diverses impremtes, dels requeriments a mitjans de comunicació i de la negativa de Correus a distribuir la revista d'Òmnium i unes paperetes d'una associació de veïns. "Hi ha un estat d'excepció encobert, perquè no tenen el coratge de decretar-lo oficialment", ha sentenciat, i ha afegit que no s'hi atreveixen malgrat que a la pràctica sí que "retallen drets i llibertats".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest punt, ha dit que sembla que la principal amenaça per a l'estat espanyol no sigui el "terrorisme", sinó els partidaris del referèndum, als quals des del govern espanyol han titllat de "colpistes". "On eren quan els necessitàvem a l'aeroport? Quan la gent perdia els vols?", s'ha demanat el president. "La prioritat sembla que siguin les paperetes, els cartells i nosaltres", ha asseverat el cap de l'executiu català, que té una querella per desobediència, prevaricació i malversació de fons. Puigdemont s'ha queixat que, abans, es deia que sense violència es podia defensar tot, una afirmació que creu que, aquests dies, s'està demostrant falsa.

Aquest és el primer acte del 'sí' que ha organitzat el PDECat després del míting unitari d'inici de campanya d'ahir a Tarragona, en què es van reunir prop de 8.000 persones tot i els avisos de la Delegació del govern espanyol que es podia incórrer en una il·legalitat. Aquest matí la fiscalia ha obert diligències per aquest acte.

Rajoy, s'hauria de "posar vermell"

Puigdemont s'ha referit a la carta que diversos diputats de Dinamarca han enviat al president espanyol, Mariano Rajoy, perquè "dialogui" amb Catalunya, i ha assegurat que s'"hauria de posar vermell" davant les reaccions internacionals a les accions que fins ara ha portat a terme l'Estat per impedir el referèndum. "Rajoy té un problema que es diu Rajoy, que es diu PP i que es diu sistema polític espanyol", ha afirmat el president de la Generalitat. És per això que ha cridat a la participació l'1 d'octubre, des del "civisme", perquè no en "surti reforçat" el president espanyol.

L'alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals, ha volgut posar en valor el quòrum de l'acte i la "força" del PDECat a l'àrea metropolitana. Ha acusat el govern espanyol de declarar un "estat d'excepció" encobert i intervenir la Generalitat per la porta del darrere. "Són ells, els antidemòcrates. Ja no només ens hi juguem la independència, perquè ells el que no volen és que pensen i opinem", ha afirmat. "No tenen escrúpols", ha sentenciat sobre les investigacions a més de 700 alcaldes.

El primer a intervenir ha sigut el regidor del PDECat, Pere Martínez, que ha tret pit perquè "Badalona és la ciutat amb més habitants que s'ha posat al costat de la democràcia", ha assegurat. També l'exregidor del PP a Girona i president dels Espanyols pel Dret a Decidir, Carlos Palomares, ha defensat el "dret a decidir" de Catalunya, perquè "és democràtic"; a més, el regidor ha defensat que els que estan en contra de la independència han de sortir al carrer per donar "una lliçó" al president espanyol, Mariano Rajoy. "S'han de desbordar les urnes, cap a la constitució d'un nou estat", ha afirmat.

stats