Política 03/04/2014

Mas i Carretero segellen un acord per assolir l’estat català

O.m.
2 min

Barcelona“No som els del dret a decidir. Som els de la declaració unilateral”. Amb aquestes paraules va tancar ahir la seva intervenció Joan Carretero, líder de Reagrupament, tot just firmar l’acord de col·laboració amb CDC al costat del president de la Generalitat. Aquest acord, anunciat des de la tardor, inclou en una de les seves clàusules treballar per “tirar endavant un procés de transició nacional que culmini en l’assoliment d’un estat independent per a Catalunya”. Segons Reagrupament, Mas és “l’únic que està en condicions” de liderar el procés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas, tot i el discurs de Carretero, es va centrar a reivindicar la consulta i va insistir en el missatge habitual segons el qual Catalunya està davant una “oportunitat única” per governar-se a ella mateixa. “Tenim dret a decidir el nostre futur”, va considerar el president de la Generalitat, que va passar mitja hora parlant amb els quadres de Reagrupament presents a la cita i amb la cúpula del seu partit -Josep Rull, Lluís Corominas, Jordi Turull i Francesc Sànchez- a menys d’una setmana que el Congrés barri el pas a la consulta del 9 de novembre.

Davant d’aquest escenari, Mas va alertar de la voluntat de l’Estat que el procés descarrili a través de la falta d’unitat dels partits catalans. “Anar junts és la nostra força més gran”, va voler insistir el president.

Lleialtat “indestructible”

És en aquest context que Carretero, que va fundar Reagrupament després del convuls congrés d’ERC del 2008 en què va sortir Joan Carretero escollit com a president del partit, va prometre “lleialtat indestructible” del seu partit amb Mas. “Som d’una lleialtat que en aquest país es porta poc”, va considerar Carretero, que el 2010 es va presentar a la presidència de la Generalitat sense aconseguir cap escó. Durant la Diada del 2011, en un discurs a la militància, el líder de Reagrupament va assegurar que se li podia dir “idiota” a tothom que fos independentista i optés per votar CiU.

Aquesta etapa, però, va quedar enrere després que en les últimes eleccions catalanes el partit independentista ja va virar cap al suport a Mas, el paper del qual valoren molt positivament després d’engegar el camí cap a l’Estat propi el 2012. L’acord firmat ahir permet que hi hagi un membre de Reagrupament a l’executiva de CDC -Rut Carandell ja ha acudit a reunions de la direcció del partit, on té veu però no vot- i deu reagrupats poden integrar el consell nacional dels nacionalistes. Aquests representants han de ser validats per CDC.

El pacte no estableix quotes estrictes de participació a les llistes electorals de CiU, però apunta el compromís que almenys un membre de Reagrupament ocupi un “lloc de sortida”. Els dos partits es comprometen a explorar la possibilitat, poble a poble, de concórrer junts a les eleccions municipals del 2015.

El vot del 9-N

Mas va destacar “l’esforç” que va fer per incloure l’opció d’un estat independent a les preguntes de la consulta i va considerar que la seva “principal responsabilitat” és que es pugui votar “en llibertat” i pacíficament. “No hem de decidir uns pocs líders allò que convé a tots i després esperar una ratificació”, va afegir.

Les contínues apel·lacions a la unitat -“perdre-la seria el nostre gran error”- van servir a Mas per prevenir les conseqüències del debat del 8 d’abril al Congrés.

stats