CAS PALAU
Política 20/01/2011

L'oposicio veu una decisió política i no judicial que el Consorci del Palau ara no demani imputacions de dirigents de CDC

Després que Artur Mas justifiqués que el canvi de criteri respòn a què de les últimes declaracions judicials no s'extreu cap relació de dirigents de CDC amb el cas, tots els grups de l'oposició han alertat el president que qui ha de decidir-ho és la justícia i no ell

Redacció
3 min

BarcelonaTant l'Ajuntament de Barcelona com el Ministeri de Cultura –els altres integrants, juntament amb la Generalitat, del Consorci del Palau de la Música,– han deplorat que els Serveis Jurídics de Presidència decidissin unilateralment aquesta setmana retirar la demanda d'imputació de l'extresorer de CDC Daniel Osàcar i de l'exlíder del PI i president del secretariat d'immigració de CDC, Àngel Colom, per la seva suposada relació amb el cas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però qui també ha reaccionat en bloc han estat els partits de l'oposició. I més encara després que el president de la Generalitat, Artur Mas, negués que amb aquesta maniobra es pretengui "tapar" les investigacions i hagi avalat que el Gabinet Jurídic Central de la Generalitat hagi demanat que no s'imputin diversos càrrecs de CDC en aquest cas. Mas també ha considerat que l'anterior Govern va forçar la demanda d'imputacions de dirigents de CDC pel context de campanya, i ha afegit que després de les declaracions judicials que hi ha hagut des d'aleshores, el Gabinet ha canviat de criteri i ha conclòs que no era "moment d'imputar ningú".

Malestar a l'oposició

PSC, ICV-EUiA, PP i ERC han recriminat a Mas que s'hagi permès dir quan i a qui cal imputar, perquè en qualsevol cas això ho ha de decidir la justícia. Pel viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, el Govern intenta exculpar dirigents de CDC a esquenes de l'Ajuntament de Barcelona i de l'Estat. Iceta ha constatat que l'únic objectiu del nou escrit del gabinet jurídic de la Generalitat és defensar Daniel Osàcar i Àngel Colom. "El canvi de posició de la Generalitat i del Consorci no té res de de decisió tècnico-jurídica', ha subratllat.

"Seguim sense saber quins són els motius que hi ha al darrere d'aquest canvi de posició, d'aquesta decisió política. Qui l'ha pres? En base a quins informes jurídics? Per què es va ocultar a les dues altres administracions?", ha preguntat Iceta després que el Consorci, per decisió no col·legiada amb dos dels tres organismes representats, hagi canviat de criteri després del canvi de Govern.

La líder del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, ha replicat aquest dijous al president de la Generalitat, Artur Mas, que no ha de ser ell qui valori si hi ha indicis o no al cas Palau per fer més o menys imputacions, sinó els organismes jurídics. Així ha replicat la dirigent del PP català a Mas, qui ha argumentat que el Consorci del Palau de la Música retira les peticions d'imputació d'Àngel Colom i Daniel Osàcar a la llum de les noves declaracions davant del jutge. En aquest context, Sánchez-Camacho ha demanat al Govern que doni explicacions 'del canvi' dels serveis jurídics envers el cas del Palau de la Música. 'No ens correspon a nosaltres ni valorar-ho al president de la Generalitat, ja que té altres responsabilitats', ha asseverat.

Per la portaveu d'ICV-EUiA al Parlament, Dolors Camats, és molt "greu" tant el canvi de criteri dels Serveis Jurídics de la Generalitat com que Mas confirmés el canvi de criteri. En declaracions a l'ACN ha considerat que "afortunadament és la justícia i són els fets els que han de demostrar si hi ha elements perquè hi hagi unes persones acusades i no pas ni el partit ni el president qui ha de fer perquè aquestes persones hagin de deixar de ser acusades'.

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha instat el Govern a explicar si ha donat "instruccions" per "exonerar" de possibles responsabilitats jurídiques a membres de CDC. Si fos així, seria un "cas greu" d'instrumentalització del Govern i d'un nou cas de " confusió entre partit i institució". Ridao ha posat en dubte que l'informe dels Serveis Jurídics de la Generalitat respongui a criteris tècnics i jurídics. Per això, ha reclamat que es mantingui la "unitat jurídica" que, assegura, ha existit en la investigació d'aquest cas entre les tres institucions que governen el Consorci del Palau de la Música. ERC es pregunta si el conseller de Cultura coneixia la canvi de criteri del Consorci del Palau.

stats