Política 17/06/2014

Mas situa la "forta determinació" i la "mentalitat oberta" de Catalunya com a claus de futurs èxits

El president de la Generalitat ha presidit l'acte d'inauguració de la nova planta de fraccionament de plasma de Grífols a Clayton i s'ha reunit amb el governador de Carolina del Nord

Roger Mateos
2 min

Clayton (Carolina del Nord)El president de la Generalitat, Artur Mas, ha posat en valor aquest dimarts la "forta determinació" i la "mentalitat oberta" de Catalunya com a claus per assolir els seus objectius. Ho ha dit en la seva primera intervenció en la visita oficial als Estats Units.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas ha iniciat la seva fugaç visita als Estats Units presidint l'acte d'inauguració de la nova planta de fraccionament de plasma de Grífols a Clayton i reunint-se amb el governador de Carolina del Nord, Patrick McCrory. Mas ha arribat sobre les 9.00 del matí hora local (sis hores més a Catalunya) i ha visitat les instal·lacions de la planta de Grífols, acompanyat del president de la multinacional farmacèutica catalana, Víctor Grífols. Abans de l'acte d'inauguració, sobre les 10.00 (16.00 a Catalunya), Mas s'ha reunit breument amb McCrory, acompanyat també de l'ambaixador espanyol als EUA, Ramón Gil-Casares.

A parer de Mas, "l'èxit" de Grífols rau en el fet que té un projecte, una "forta determinació" per dur-lo a terme i una "mentalitat oberta", assumint riscos per assolir els seus objectius i justament aquests tres factors són els que està aplicant Catalunya amb el seu projecte de país. Ha destacat que Catalunya, tot i representar el 16% de la població de l'Estat, representa el 20% del PIB estatal i més del 25% del seu comerç exterior.

Mas ha destacat les "moltes similituds entre Catalunya i Carolina del Nord", com ara la base industrial dels dos territoris, la xarxa d'infraestructures de què disposen, l'aposta per la innovació i recerca, que considera "clau" per construir una forta base econòmica de cara al futur.

En el torn de parlaments de l'acte inaugural de la planta, McCroryha agraït el desembarcament d'autoritats catalanes, perquè envia un "senyal molt fort" de compromís amb aquesta inversió de Grífols. També ha destacat la "breu però molt efectiva" conversa que ha mantingut amb Mas, amb qui ha constatat les "similituds" entre Catalunya i Carolina del Nord i les oportunitats de cooperació econòmica que s'obren. McCrory ha aplaudit Mas pel seu "viatge breu" abans de tornar a l'estat espanyol per la coronació del nou rei.

Gil-Casares, que també ha pres la paraula en l'acte, ha adreçat unes paraules de cortesia per expressar el seu "orgull" pel fet que precisament a Catalunya es trobi radicada "la millor i més avançada" companyia de fraccionament de plasma "de tot el planeta". No s'ha estalviat una referència al fet que en un parell de dies Felip VI serà coronat nou rei, en un acte de proclamació al qual assistirà Mas i que l'obligarà a cancel·lar la resta del seu viatge oficial pels EUA.

El president de Grífols, a favor d'una consulta feta "amb dignitat"

D'altra banda, Víctor Grífols ha fet d'amfitrió en l'acte d'inauguració. Abans de participar-hi, en conversa informal amb els periodistes, s'ha referit a les paraules que el passat 3 d'abril li va adreçar a Mas en un altre acte de la companyia a Parets del Vallès. "Tiri endavant, no s'arronsi", va dir-li llavors. El president de la multinacional farmacèutica ha comentat que el sentit del seu missatge era encoratjar el president a mantenir l'aposta per celebrar una consulta que cal que sigui feta "amb dignitat". Pel que fa al sentit del vot en la consulta, segons Grífols, caldrà valorar "els pros i els contres" de cada opció.

stats