Política 26/11/2013

Catalunya adverteix Montoro que recorrerà al TC si no respecta les seves competències a la reforma local

La Federació de Municipis de Catalunya va al Senat per dir no a la futura llei que els ha de regular

M. Eugènia Quetglas
2 min

MadridEl govern de la Generalitat acabarà presentant un recurs d'inconstitucionalitat contra l'executiu de Rajoy si no respecta les competències catalanes a la reforma de l'administració local elaborada pel ministeri de Cristóbal Montoro i que es troba actualment en tramitació al Senat. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha fet aquest anunci minuts abans de l'inici de la Comissió General de les Comunitats Autònomes de la cambra baixa convocada per analitzar les possibles invasions competencials de la llei que ha de regular el futur dels municipis.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas-Colell ha explicat que des de “la defensa de l'Estatut i el respecte a les competències exclusives de Catalunya”, la Generalitat “vol que el redactat s'aclareixi, perquè dóna peu a diferents interpretacions i, en aquests casos, estem acostumats que s'acabi interpretant de la pitjor manera per a Catalunya”. El conseller ha recordat que el govern central s'havia compromès amb la vicepresidenta, Joana Ortega, a “respectar aquestes competències exclusives”. “Confiem que arribem a alguna mena d'acord, si no haurem d'arribar al Tribunal Constitucional. Preferiríem evitar aquest escenari”, ha admès Mas-Colell.

El conseller d'Economia ha substituït aquest dimarts a Ortega perquè aquests dies la número dos de la Generalitat exerceix de presidenta en funcions perquè Artur Mas és de viatge oficial a l'Índia. Mas-Colell ha participat a una roda de premsa amb els consellers d'Andalusia, Canàries i Astúries per mostrar el seu rebuig a la reforma local de Montoro. Són, juntament amb Catalunya, les tres comunitats no governades pel PP.

ELS ALCALDES CATALANS

Els representants dels municipis de Catalunya també han volgut anar al Senat per dir no a la futura llei. El president de la Federació de Municipis de Catalunya, Xavier Amor, ha explicat que “avui el municipalisme desembarca al Senat per dir alt i clar que aquesta llei és inadmissible, inaplicable, que no soluciona els problemes dels municipis i que demostra desconèixer l'arquitectura local”.

La vicepresidenta de l'Associació Catalana de Municipis, Mercè Conesa, ha “suspès” la tasca feta pel govern central en aquesta matèria per un enfilall de motius: “Per no consensuar aquesta reforma, per no respectar els estatuts d'autonomia, per crear major desconcert entre Catalunya i Espanya i per retallar serveis socials bàsics d'educació i sanitat als ciutadans”.

stats