Política 30/12/2014

Mas crida a refer la unitat sobiranista i llança un avís a ERC: "L'Estat ens vol dividits"

El president de la Generalitat avança en el discurs de Cap d'Any que en les properes setmanes, en el tram final de les negociacions amb ERC per intentar pactar el format d'unes eleccions plebiscitàries, "caldrà prendre noves decisions complicades i no exemptes de risc"

Roger Mateos
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha fet una crida a refer la unitat sobiranista que va fer possible l'èxit del 9-N. En el tradicional discurs de Cap d'Any, des del saló Mare de Déu de Montserrat del Palau de la Generalitat, Mas ha posat en relleu que la unitat és el que "ens dóna força com a país". Segons Mas, "sense la implicació de la societat civil, dels voluntaris, dels diferents partits polítics i del Govern no hi hauríem arribat". "N'hauríem de prendre bona nota, la unitat suma, ens fa més forts, i ens permet avançar de manera més sòlida", ha subratllat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En ple estira-i-arronsa perquè ERC accepti configurar una llista unitària en unes eleccions plebiscitàries sobre la independència, Mas ha llançat un avís directe als republicans: "La unitat és el que més tem l'Estat. L'Estat ens vol dividits, cadascú pel seu compte. Sap que així som més dèbils i més vulnerables". "N'hauríem de ser ben conscients, prendre'n bona nota i actuar en conseqüència", ha afegit.

Mas ha assenyalat que en les properes setmanes "caldrà prendre noves decisions complicades i no exemptes de risc". "Si aleshores no vaig dubtar a assumir personalment les decisions que creia més adequades, també ho faré en els propers passos que ens pertoca fer. És la meva responsabilitat com a president: no defugir les decisions, per difícils que puguin ser", ha assegurat.

També ha fet referència a la querella de la Fiscalia contra ell i d'altres membres del Govern per haver organitzat la votació del 9-N. "Malament quan un Estat decideix querellar-se per la via penal contra aquelles i aquells que faciliten la participació i donen la veu i el vot a la ciutadania. Vol dir que alguna cosa falla, i no pas menor", ha sentenciat.

Optimisme econòmic però amb matisos

D'altra banda, Mas ha destacat els indicis de "canvi" en positiu en l'economia al llarg del 2014, uns canvis "en la bona direcció" que confia poder "confirmar i accentuar" durant el 2015. No obstant això, s'ha volgut desmarcar del to triomfalista del relat econòmic que fa el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. Les desigualtats socials "no s'han reduït" i, per tant, "no podem donar la crisi per superada.

stats