Política 12/01/2015

Mas s'inclina per fer eleccions a la tardor davant la manca d'acord amb Junqueras

El president de la Generalitat no veu suficient l'últim gest d'ERC i, segons fonts nacionalistes consultades per l'ARA, deixa clar davant de quadres dirigents de CDC que ell es va comprometre a avançar els comicis al març si podia confegir una llista unitària que els republicans rebutgen

Oriol March / Roger Mateos
2 min
Mas s'ha reunit amb la plana major de CDC aquest dilluns al matí / PERE TORDERA

BarcelonaLa decisió definitiva encara no està presa, però la possibilitat que pren força per moments és que Artur Mas acabi convocant eleccions després de l'estiu. A finals de la setmana passada, el president de la Generalitat va plantejar per carta a Oriol Junqueras la seva predisposició a avançar eleccions si la seva llista presidencial aglutinava els suports de la societat civil i la candidatura d'ERC quedava acotada a perfils de partit. En les darreres hores, els republicans s'han mostrat disposats a concórrer sense perfils independents dins la seva llista de partit. El gest podria desencallar l'avançament electoral, però no necessàriament es posarien les urnes abans de les eleccions municipals del 24 de maig.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons diverses fonts nacionalistes consultades per l'ARA, Mas ha aprofitat aquest dilluns dues reunions internes amb quadres dirigents del seu partit per expressar el seu enuig amb ERC i traslladar-los que el seu compromís des de bon començament era convocar les plebiscitàries per al març, abans de les municipals, si es podia configurar una llista unitària del sobiranisme. Però els republicans rebutgen aquest escenari. No es tanquen a acceptar la proposta alternativa suggerida primer per les entitats civils (dues llistes, però que només la del president inclogui perfils independents) i assumida després per Mas. Però amb aquest gest no n'hi hauria prou per convocar les eleccions al març.

Tant en la reunió del comitè executiu de CDC d'aquest dilluns al matí com en la seva intervenció davant del consell de Convergència de Barcelona, Mas s'ha mostrat dolgut amb l'estratègia negociadora dels de Junqueras i ha deixat entreveure que si no hi pot haver llista unitària ja no se sent compromès a convocar eleccions per abans de les municipals. Pot fer-ho, això sí, en el transcurs d'aquest any. Diverses fonts nacionalistes situen els comicis després de l'estiu.

A porta tancada, en la reunió de la direcció de CDC d'aquest matí, han estat nombroses les intervencions crítiques amb el paper jugat per ERC abans i després del 9-N i amb el seu rebuig a una llista unitària que hauria accelerat, a parer seu, el procés sobiranista. Ara, després d'un mes de desembre farcit de retrets creuats, el clima està més enrarit que mai i diverses veus convergents consultades consideren que fer ara els comicis comportaria un alt risc per a les forces sobiranistes.

En la reunió de la direcció, alguns dels quadres dirigents també han remarcat que la proposta "òptima" per tirar endavant el procés era la idea inicial de Mas de configurar una candidatura unitària i transversal i han expressat les seves reserves a la fórmula plantejada per les entitats civils, perquè, segons consideren, implicaria que només Convergència assumís "sacrificis" en una convocatòria en la qual només s'esborrarien les seves sigles i es veurien relegats per noms propis de la societat civil.

stats