Política 18/09/2014

Mas adverteix que l'Estat farà "tot i més" per alterar les garanties democràtiques de la consulta

El president de la Generalitat creu que, comparat amb Escòcia, la qualitat democràtica espanyola s'assembla a "una cova"

Ara
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha reconegut aquest dijous sentir enveja pel clima "civilitzat, tolerant, tranquil, normal, democràtic i cívic" amb què els escocesos han celebrat el seu referèndum d'independència. Aquest escenari "contrasta molt" amb el que passa a l'estat espanyol. De tota manera, ha destacat que "Catalunya s'està comportant com la nació que és" i, per això, està "guanyant terreny". En aquest sentit, Mas ha trobat "escandalosa" l'actitud del PP, del govern espanyol i del Tribunal Constitucional (TC) per frenar el procés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Des del punt de vista de la qualitat democràtica, el que fan és escandalós. Ens diuen què farà l'àrbitre abans de signar el decret de convocatòria de la consulta", ha indicat Mas, que ha comparat l'Estat amb una "cova" en comparació a Anglaterra. El president ha evitat aclarir quan signarà el decret, tot i que en un primer moment ha indicat que ho faria a principis "de la setmana vinent". Més endavant, però, ha apuntat que té de marge fins a finals de la setmana que ve, per bé que podria fer-ho de forma "immediata" un cop aprovada la llei de consultes que demà sortirà del Parlament amb els vots de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP.

"Hi ha la sensació que l'Estat farà tot i més per alterar les garanties democràtiques de la votació", ha indicat el president, que ha considerat "essencial" que les preguntes plantejades al 9-N tinguin resposta. "Si la política catalana està a l'alçada de les circumstàncies i realment aquest concepte de voler decidir ens el creiem al 100%, li dono garanties que aquest procés acaba votant", ha apuntat Mas a l'entrevistador, Josep Cuní.

En referència a la unitat, el líder de CiU ha indicat que el patriotisme ha de fer de "superglue" de la "figura de porcellana fina" que, segons Mas, és la unitat entre partits. Sobre la desobediència civil, el president ha assenyalat que un país "al límit" pot arribar a desobeir. En tot cas, ha criticat que la CUP presentés una proposta de resolució al Parlament per defensar la desobediència perquè "un Parlament no pot votar un concepte com aquest".

Cas Pujol

El president de la Generalitat s'ha mostrat "trist" i "realment decebut" per les revelacions sobre Jordi Pujol i la seva confessió d'una fortuna oculta a l'estranger. "Ho porto personalment malament. Em diuen que no puc tenir pena, sinó ràbia. Qui és el més afectat, la CUP o CDC? Em seria molt fàcil estar rabiós, però estic trist. Valoro les persones en tota la seva dimensió, i no em vull quedar amb la imatge última del president Pujol. Per mi ha estat una decepció, una sorpresa desagradable", ha indicat.

stats