Política 20/06/2014

El govern espanyol descarta que Felip VI intercedeixi per Catalunya: “No és la seva funció”

Sáenz de Santamaría no creu que el rei hagi de fer de mediador ni intercedir en el conflicte entre Catalunya i Espanya

Acn
2 min
Sáenz de Santamaría amb el ministre d'Hisenda, durant la roda de premsa d'aquest divendres / EFE

MadridSoraya Sáenz de Santamaría ha descartat que Felip VI faci de mediador o intercedeixi en el conflicte entre Catalunya i Espanya pel dret a decidir i la consulta del 9-N. Així ho ha expressat aquest divendres, després del primer consell de ministres del govern espanyol l'endemà de la proclamació de Felip VI. En ser preguntada per les declaracions d'Artur Mas reclamant que el nou rei faci aquest paper ara que agafa el càrrec, la vicepresidenta ha negat amb rotunditat aquesta possibilitat. La raó ha estat, un cop més, la Constitució.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La Constitució estableix que les funcions del rei són fer d'àrbitre i moderador de les institucions. És una monarquia parlamentària. Li corresponen aquestes funcions. Al poder executiu li corresponen les tasques de govern, al poder judicial, jutjar. I al poder legislatiu, legislar. I exactament igual a les comunitats autònomes". Ho ha dit aquest divendres la vicepresidenta espanyola, que ha remarcat que "cadascú té les funcions que la Constitució li encomana i, a més, el dret i l'obligació d'exercir-les".

El rei va proclamar dijous en el seu discurs davant de les Corts després de jurar el càrrec la seva fe en una Espanya "unida i diversa". "Hi cabem tots", va assegurar. "Hi caben tots els sentiments i sensibilitats, hi caben totes les formes de sentir-se espanyol", va dir en un discurs molt conservador que no va agradar al Govern. Preguntada per l'actitud que el president va mantenir a la proclamació de Felip VI —assistint a l'acte però aplaudint de forma tímida— i a les posteriors declaracions —on va afirmar que el seu gest institucional consistia a assistir i no a aplaudir—, Soraya Sáenz de Santamaría ha retret a Mas que "el més institucional que hi ha és el respecte a la llei i complir la llei".

La vicepresidenta espanyola no ha volgut fer cap comentari sobre el fet de no haver aplaudit el discurs de Felip VI, i ha afirmat que "és Mas qui ha de donar explicacions, si ho creu oportú".

stats