Política 01/03/2013

El Govern mantindrà la seva acció exterior malgrat les “cotilles” que pugui imposar Rajoy

Mas reivindica la projecció internacional de Catalunya com a solució per sortir de la recessió econòmica

Roger Mateos
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha garantit aquest divendres que pensa mantenir intactes els seus plans d'acció exterior, malgrat les "cotilles" que pugui imposar el govern de Mariano Rajoy. Davant la imminent aprovació en consell de ministres d'un projecte de llei que podria limitar el marge de maniobra exterior de les comunitats autònomes, Mas ha dit tenir informació que apunta al fet que, finalment, algunes de les pretensions inicials de l'executiu espanyol de "controlar" l'activitat de les autonomies a l'estranger s'han hagut de rebaixar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i així, després de reunir-se al Palau de la Generalitat amb el primer ministre gal·lès, Carwyn Jones, ha advertit que "no té sentit posar portes al camp" en la projecció internacional dels governs autonòmics. "L'acció exterior no és un caprici, sinó una alta responsabilitat. El Govern té l'obligació d'ajudar l'economia catalana a situar-se al món. No hi hauria res més antiquat que tancar-nos a casa nostra", ha reflexionat Mas, convençut que la recessió econòmica que està patint Catalunya "seria el doble" de greu si no gaudís de tanta capacitat exportadora.

Mas ha subratllat que la Generalitat "sempre o gairebé sempre" informa a l'Estat dels desplaçaments oficials, però no acceptarà "obligacions de portar-nos bé".

Pel que fa a la reunió amb Jones, tots dos mandataris han repassat els respectius processos d'ampliació d'autogovern a Catalunya i Gal·les i han constatat les seves diferents estratègies. En la compareixença posterior, Jones no s'ha volgut mullar sobre el cas català i s'ha limitat a dir que "la millor solució" és que els governs espanyol i català negociïn per intentar resoldre el conflicte.

Mas i Jones han parlat sobretot d'economia i inversions i s'han mostrat partidaris de reforçar les connexions aèries entre Cardiff i Barcelona a través de Vueling. Jones espera que això potenciï el turisme català al País de Gal·les.

stats