Política 10/12/2014

Primera reunió entre Mas i Junqueras per explorar un acord per a les plebiscitàries

La trobada marca el punt d'inici d'unes converses que continuaran en els pròxims dies i que s'ampliaran amb una ronda de contactes amb agents polítics, econòmics i socials

Roger Mateos
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, i el president d'ERC, Oriol Junqueras, s'han reunit aquest dimecres al matí discretament al Palau de la Generalitat per explorar un acord que condueixi a la convocatòria d'unes eleccions plebiscitàries sobre la independència, segons han explicat a l'ARA fonts coneixedores de la reunió. La trobada marcarà el punt d'inici de les converses a fi de definir el format electoral sobre el qual encara no hi ha acostament de posicions. Mentre Mas proposa una llista unitària i sense sigles de partit amb un únic punt al programa que reculli el full de ruta cap a la independència, Junqueras insisteix a concórrer amb llistes separades i sense restriccions programàtiques però amb punts en comú sobre l'objectiu de l'estat independent. La reunió ha anat "molt bé", segons han explicat fonts coneixedores del contacte.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En acabar, Junqueras s'ha mostrat convençut que hi acabarà havent acord: "Trobarem la manera d'entendre'ns per fer possible la independència i construir un nou país més just i lliure", ha afirmat en un comunicat. Segons ERC, tots dos s'han compromès a seguir intensificant els contactes en els propers dies, amb la voluntat d'arribar al "màxim nombre d'acords que permetin afrontar el futur amb les màximes garanties possibles". En paral·lel a les trobades que seguiran mantenint Mas i Junqueras, obriran una ronda de contactes amb agents polítics, econòmics i socials per copsar les seves opinions sobre com cal enfocar les plebiscitàries.

Segons l'entorn de Mas, la impressió és que "si es vol anar ràpid, es pot". "Cal llista de país, que és el que permetria explicar un avançament electoral com a recurs per fer el referèndum que no hem pogut fer", assenyalen les fonts consultades, que afegeixen que "si es volen llistes separades, és a dir, unes eleccions convencionals, el calendari se situa a l'any 2016".

stats