Política 12/11/2014

Mas: "L'Estat ja no ens fa por"

El president de la Generalitat adverteix a Rajoy que si actua contra ell per haver "posat urnes" el 9-N projectarà una imatge "dramàtica" al món

Roger Mateos / Marc Colomer
2 min

Barcelona"Hi ha molta il·lusió per part de molta gent. I la millor manera expressar la desconnexió de la gent de cara a l'Estat és que ja no ens fan por. Ens han volgut fer por i ja no ens en fan". Amb aquesta contundència ha respost el president de la Generaitat, Artur Mas, en resposta a una pregunta de la secretària general d'ERC, Marta Rovira. Mas ha considerat que Madrid ja ho ha constatat i per això ha optat per judicialitzar un contenciós de naturalesa política.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant la sessió de control al president de la Generalitat, Mas ha desafiat aquest dimecres el PP a "posar urnes" per mesurar els suports al no a la independència de Catalunya. En el ple parlamentari d'aquest dimecres la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, ha ridiculitzat "l'èxit" de la votació del 9-N, que ha titllat de "simulacre" i de "farsa" i en què va participar el "35%" de la població convocada. Camacho fins i tot s'ha mofat del fet que a Sant Vicenç dels Horts, d'on és alcalde el president d'ERC, Oriol Junqueras, el 70% de la gent "va quedar-se a casa" i no va votar.

De la seva banda, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, s'ha mostrat disposada a "autoinculpar-se" si la Fiscalia tira endavant una querella contra membres del Govern per haver promogut el 9-N. Mas ha aprofitat per alertar a Mariano Rajoy de la "imatge dramàtica" que projectaria Espanya al món si Madrid actua "contra un govern per haver posat urnes".

Mas ha posat de relleu la "paradoxa" en què està caient Rajoy, que la vigília del 9-N deia que la votació de l'endemà no seria "ni un referèndum, ni una consulta, ni res que se li assembli", però que tres dies després abona una querella contra la Generalitat. "Aquesta és la seva gran contradicció", ha destacat. Segons Mas, l'Estat intenta "ridiculitzar" el 9-N però alhora llança "amenaces" perquè intenta "com sempre" veure "quant volum de por poden fer als catalans". "Doncs avui dia molt poquet, cada vegada menys, que en prenguin nota", ha etzibat.

D'altra banda, Rovira ha subratllat que després de l'èxit de mobilització del 9-N ara cal anar més enllà en el procés. "No podem fallar", ha dit Rovira, que de cara a unes eleccions plebiscitàries considera que si Mas està disposat a assumir un "compromís" per la independència s'acabarà arribant a un acord per poder votar pròximament. "Fins ara podem dir que no hem fallat", ha replicat Mas, que ha remarcat que "és important que el consens polític funcioni" en els propers temps. Cal el "màxim esforç" perquè no sigui això "el que falli en les properes setmanes i mesos", ha afegit.

stats