DIARI DE CAMPANYA

Emboscada 'kitsch' al president

El número 13 de la llista de CiU a Figueres deixa bocabadat Mas amb el seu obsequi: un retrat al·legòric del 9-N d'un agosarat color daurat

El candidat número 13 de la llista de CiU a Figueres s'aixeca de la cadira i es dirigeix a l'escenari amb la sorpresa a la mà. El presentador de l'acte l'ha cridat i tothom mira encuriosit l'aparatós obsequi rectangular que carrega, embolicat amb un llampant paper daurat. Artur Mas somriu mentre el veu apropar-se: és el posat que toca fer en campanya, encara que el que se't vingui al damunt sigui una situació comprometedora. Un cop desembolicat, Mas es troba el seu retrat, pintat amb una combinació de vermell i un daurat centellejant que tira d'esquenes i coronat amb un missatge que retrotrau a les tenses disquisicions sobre el 9-N: "Votarem!". Amb el somriure encara cosit al rostre, Mas sosté el llenç i se sotmet estoicament a la ràfega de fotografies.

L'artista és Albert Llobet i el quadre en qüestió va ser una de les nou obres de l'exposició "9 raons pel 9-N", que la galeria Dolors Ventós de Figueres va acollir en les setmanes més calentes, del 31 d'octubre al 10 de novembre de l'any passat. La galeria va acabar amb els vidres trencats i les parets empastifades de pintades: missatges ofensius contra el jove creador, simbologia feixista i proclames espanyolistes. Llobet (el vestuari, un tribut al món 'hipster': polo verd fluorescent sota americana blau cel, texans i sabatilles esportives ataronjades) pren la paraula per raonar el seu obsequi. Mas aplaudeix aquesta "al·legoria del 9-N". "És un homenatge no a mi sinó a tota la gent que es va mobilitzar", afegeix.

"Miracle" presidencial

Mas marxa de Figueres amb el temps just per arribar a la llotja de Montilivi per presenciar la segona meitat del partit entre el Girona i el Reial Saragossa. L'ascens a Primera Divisió, en joc. Els aragonesos s'han avançat de seguida i no hi ha manera de redreçar-ho (ni tan sols des del punt de penal), fins que Carles Mas aconsegueix empatar el matx en el darrer sospir i salva un punt per als gironins. En el dinar-míting del migdia, l'alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont, ho atribuirà a la "presència miraculosa" de Mas, que a continuació s'espolsa qualsevol mèrit: "No em sento responsable ni del penal fallat ni del gol del Girona...".

Més continguts de