Política 18/06/2015

Mas anuncia una "separació amistosa" amb Unió i nomenarà dilluns els nous consellers

En la sessió de control al Parlament, el president de la Generalitat assegura que la crisi a CiU "no afectarà" el Govern perquè els democristians li garantiran l'estabilitat fins al 27-S

Roger Mateos
2 min
Artur Mas i Joana Ortega conversen a l'hemicicle del Parlament / CÈLIA ATSET

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha confirmat aquest dijous que "hi haurà un canvi de govern". En la sessió de control al president de la Generalitat, en la sessió plenària d'aquest dijous al Parlament, un dia després que Unió decidís sortir del Govern i portés la relació amb CDC al límit del trencament, Mas s'hi ha referit. "No anunciaré els noms dels futurs consellers, això vindrà en les properes hores o dies", ha explicat. Més endavant ha concretat: la remodelació es farà efectiva dilluns. Dijous i divendres hi haurà sessió parlamentària i dissabte Mas pronunciarà una conferència a Molins de Rei per detallar els seus plans cap a les eleccions plebiscitàries del 27 de setembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas ha garantit a la CUP que "no trobarà millor aliat" que ell mateix per convertir les eleccions del 27 de setembre en un plebiscit per decidir sobre si Catalunya ha d'esdevenir un "estat independent". Després d'alertar que "alguns intenten girar" les eleccions cap a altres paràmetres que no s'ajusten al debat sobiranista, ha subratllat que les del 27-S "no són unes autonòmiques normals per decidir el de sempre".

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha denunciat que el Govern "trencat" que encapçala Mas "s'esgota, està esmicolat, ja no té més recorregut". Mas ha respost que la crisi amb Unió representa "un tema puntual d'aquests dies que es resoldrà amb molts pocs dies". "S'acabarà la legislatura i es convocaran les eleccions", ha dit. Unes eleccions que permetran "comptar" la gent que està a favor i en contra de la independència, com va poder fer Escòcia. "Això no és un dimoni de la democràcia, en tot cas seria el cel o el paradís", ha afegit.

"CiU no s'ha dividit"

Mas ha assegurat que CiU "no s'ha dividit", perquè CDC i Unió "són dos partits amb autonomia" i cada un "pot decidir" el seu camí. De fet, ha donat per fet que els democristians li garantiran l'estabilitat fins al final de la legislatura, com havia ofert el secretari general d'Unió, Ramon Espadaler. Per això, ha assegurat que la crisi a CiU "no afectarà" el Govern. Ha volgut transmetre que els canvis no seran traumàtics i es faran "de manera correcta".

Sobre el perquè de la crisi de govern, ha indicat que aquesta "separació" dels càrrecs d'Unió no és deguda al fet que no s'hagin "entès" amb ell, ni a "cap picabaralla absurda", sinó a "un tema molt de fons", com és el debat sobre la independència. "És una separació que tots desitgem que sigui amistosa, tot i que les separacions mai són agradables", ha afirmat. Mas ha assenyalat que la decisió d'Unió de marxar del Govern l'"obliga a prendre decisions" amb celeritat, però ha volgut deixar clar que en cap cas el relleu dels tres consellers d'Unió es farà perquè ell ho desitgi. "Jo, personalment, com a president, estic content i agraït amb els tres", ha dit Mas, que s'ha mostrat "molt content per la seva molt bona feina en uns moments molt complicats", un missatge que ja els havia traslladat en privat.

stats