Política 16/07/2012

Mascarell: "Al català li cal un estat propi favorable"

El conseller de Cultura defensa en un article a 'La Vanguardia' una Catalunya sobirana perquè el problema del català no és el castellà sinó Espanya

Acn
1 min

BarcelonaEl conseller de Cultura, Ferran Mascarell, defensa en un article publicat aquest dilluns a 'La Vanguardia' que "al català li cal un estat propi favorable" perquè el seu problema és l'"Estat actual", que "no respecta ni promou" la llengua catalana, sinó que sovint la "maltracta" i la "combat". Davant d'aquesta situació, Mascarell es mostra partidari de construir un estat propi i exercir "plenament" la sobirania catalana perquè només siguin les institucions catalanes les que tinguin legitimitat per administrar la realitat lingüística de Catalunya. Segons el seu parer, aquest canvi seria beneficiós no només per a Catalunya, sinó també per a Espanya i per a Europa. L'escrit de Mascarell comença acusant l'estat espanyol dels problemes que té el català: "El seu principal enemic és el contracorrent artificiós que desplega l'estat espanyol a través dels seus aparells polítics i judicials". I fa notar que les institucions mantenen "posicions contràries a la pròpia lletra i esperit de l'article 3 de la Constitució" perquè neguen "la riquesa de les diferents modalitats lingüístiques".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

És l'Estat "qui crea un corrent artificial en contra del català amb recursos, sentències, reinterpretacions i suspensions inequívocament restrictives i contràries" al català, lamenta Mascarell, que conclou que l'Estat no està al servei dels catalans ni aporta al català cap garantia de "pax i tranquillitas", i, per tant, considera necessari construir "un estat propi favorable".

stats