Política 10/03/2018

Pressió sobre Salvadó perquè dimiteixi per masclista

Salvadó reconeix que el to que va fer servir no va ser "en absolut adequat"

Anna Mascaró
2 min
Es filtra una conversa masclista de l'exsecretari d'Hisenda, el republicà Lluís Salvadó

BarcelonaLa filtració d’una conversa privada del secretari general adjunt d’ERC, Lluís Salvadó, en què feia comentaris masclistes, va desfermar ahir una tempesta de crítiques contra ell provinents de tota la classe política. De moment la CUP, el PSC, el PP i els comuns ja han demanat que abandoni l’escó que ocupa al Parlament. Membres de Ciutadans i fins i tot de les files d’ERC -com la líder del partit, Marta Rovira, la consellera Dolors Bassa i la diputada Jenn Díaz- van expressar a les xarxes socials el rebuig a les seves paraules.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Salvadó va demanar disculpes i va admetre que la conversa és “inapropiada”, però també va anunciar que ERC estudia quines són les accions legals oportunes per presentar una querella per la filtració de converses personals que no tenen res a veure amb l’organització del referèndum de l’1 d’octubre, la causa per la qual el jutge havia autoritzat que se li punxés el telèfon. L’endemà del Dia de les Dones, el programa Espejo público d’Antena 3 va emetre la conversa -fruit d’una punxada telefònica de la Guàrdia Civil- en què Salvadó feia broma amb l’alcalde de Sant Carles de la Ràpita, Josep Caparrós, sobre les dificultats per trobar una candidata per a la conselleria d’Ensenyament. “És més fàcil inaugurar un auditori que trobar dones”, va dir l’alcalde, i Salvadó va respondre: “Doncs mira, la que tingui les mamelles més grosses i ja està. I et quedes tan ample”. En la mateixa conversa, que va tenir lloc el juliol de l’any passat, Caparrós es preguntava: “¿La dona de Puigdemont no és romanesa? Suposo que ella sí que hi accedirà”. A la qual cosa, Salvadó va dir que “estan buscant una romanesa, com la dona de Puigdemont, o una brasilera, que són resultones ”.

Pel que fa a Caparrós, també va reconèixer que el to de la conversa era “inadequat”. En un comunicat publicat ahir va assegurar, però, que els comentaris que tots dos van fer tenien “un clar to irònic”. També va anunciar que té intenció d’estudiar quines accions legals pot emprendre contra la filtració, que va vincular a una campanya per desprestigiar tant Salvadó com Esquerra Republicana.

Una conversa “inacceptable”

La CUP va ser la primera a exigir la dimissió de Salvadó per unes paraules “masclistes” i “xenòfobes”. Amb tot, els anticapitalistes van criticar l’ús “interessat” de la conversa per part dels filtradors. En el mateix sentit es van expressar el líder de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, i la número dos, Elisenda Alamany, així com l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que va assegurar que “ningú que parli així pot ocupar cap càrrec públic”. Per la seva banda, la portaveu d’igualtat del PSC, Beatriz Silva, va dir que Salvadó “no està facultat per representar la societat com a diputat al Parlament”. Des de Ciutadans, la diputada Sònia Sierra va considerar “inacceptable” la conversa, i al PP el delegat del govern espanyol, Enric Millo, va exigir la dimissió immediata del diputat republicà. També ho va fer el president del partit a Catalunya, Xavier García Albiol, que l’1 d’octubre ja va ser criticat per haver fet afirmacions masclistes quan va assegurar que les urnes de l’1-O s’assemblaven al cubell de la roba bruta que tenia la seva dona.

stats