Política 24/07/2016

Pascal i Bonvehí s'estrenen: neguen "fissures" a Madrid però retreuen a Homs explicacions "poc encertades"

La coordinadora general i el coordinador d'organització del PDC reuniran demà per primer cop la nova direcció executiva dels sobiranistes

Oriol March
5 min
Les bases del PDC avalen àmpliament el tàndem presidencial de Mas i Munté i la direcció de Marta Pascal

BarcelonaLa coordinadora general i el coordinador d'organització del Partit Demòcrata Català, Marta Pascal i David Bonvehí, han assegurat aquest diumenge que no hi ha hagut ni hi ha cap pacte amb el PP, arran de la polèmica per les votacions a la mesa del Congrés aquesta setmana. "Posar-se d'acord per fer uns vots també seria un pacte i aquest pacte no ha existit, amb tota la contundència, no hi ha cap fissura en aquest sentit", ha assegurat en defensar el vot a Francesc Homs en primera volta i l'abstenció en segona. La primera reunió de l'executiva del PDC es reunirà demà.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a RAC1 i arran de la informació d'aquest diumenge a 'El Mundo', Pascal i Bonvehí han negat tenir "sintonia" pels pressupostos amb el PP –"un partit que ha fet el que ha fet en termes de 9-N i clavegueres de l'estat". "No hi podem ser de cap de les maneres per coherència política". Els nous coordinadors del PDC, però, han admès que les explicacions i les respostes "deixant en suspens" el debat no han estat "de les més encertades".

Victòria folgada

La candidatura encapçalada per Marta Pascal i David Bonvehí es va imposar ahir en la tria de la direcció del PDC. Així ho van decidir els associats a la nova formació, hereva de Convergència, que li han fet costat amb un 87% dels vots. La candidatura de Reagrupament s'ha quedat amb el 12% dels vots. Artur Mas i Neus Munté han aconseguit un 95% de suports, segons ha explicat el portaveu de la jornada de votacions, Francesc Sànchez. Un total de 5.430 persones, més del 60% dels afiliats, han avalat també els estatuts del partit amb un 97% dels vots.

"És una primera prova que hem passat amb una nota alta", ha considerat Mas, que ha fet un "agraïment especial" a totes les candidatures que s'han presentat. "Tal com jo ho he vist, aquest partit neix amb bon peu. És un partit que crec que és molt necessari per al conjunt de la societat catalana. Volem un estat independent en el marc de la Unió Europea, però és evident que és un objectiu molt ambiciós", ha apuntat. "Estem al servei que aquest país se'n surti", ha recalcat l'expresident de la Generalitat. "Podem fer un dels millors països d'Europa", ha ressaltat. En una intervenció posterior, Mas ha apuntat que el partit està al servei de Carles Puigdemont, del Govern i del grup parlamentari de Junts pel Sí.

Munté ha volgut felicitar la llista de Pascal i de Bonvehí, i ha assegurat que treballaran "colze a colze" dins del PDC. "Ens posem al servei de la direcció. Aquesta fórmula funcionarà", ha indicat sobre la fórmula del tàndem presidencial. "Volem donar aquesta resposta [a la societat catalana] comptant amb tothom, amb els sectors públic, privat i social", ha considerat.

Les funcions del tàndem són "representatives", ha insistit Munté, que ha apuntat també que hi haurà feina de "coordinació". "Estarem en aquesta tasca de coordinació dels treballs de forma interna i externa. Des del primer moment ens asseurem per treballar colze a colze. S'ha d'anar enriquint la representació al territori", ha apuntat. "No ens hem d'ocupar del dia a dia", ha matisat posteriorment Mas. "No és ni decoratiu ni executiu", ha assegurat. "Una part important de l'espai l'ha d'ocupar l'executiva, que neix nova i amb cares noves. No són gent inexperta, i van en la línia que això va seriosament", ha indicat. Mas, per exemple, no serà a la primera reunió de la nova executiva, però Munté sí que hi serà.

La valoració dels guanyadors

Pascal, acompanyada de tota la candidatura, ha assegurat que "la gent ha interpretat l'esperit fundacional" a l'hora de triar-los. "Recollim el sentiment de ganes i d'il·lusió que es desprèn del congrés. Ens hi deixarem la pell per tal que això no minvi", ha ressaltat la nova coordinadora general. "Confegir una candidatura com la nostra era per deixar enrere la tàctica i posar-nos al servei dels nous associats. I ens han donat una àmplia majoria. Sense rancúnia", ha destacat Pascal, que ha demanat que se superi el debat de les famílies.

"Volem ser referents polítics del nou estat. Volem ser un partit amb idees", ha determinat Pascal. "Estem disposats a exercir la bona política", ha considerat. "Recollim el testimoni de la CDC que s'ha posat al servei del Partit Demòcrata", ha apuntat. Sobre les estratègies per recuperar el nombre de militants del vell partit, Pascal ha apuntat que és una de les prioritats.

Pel que fa al nom, "ens sembla que és una qüestió més jurídica que política", i ha defensat el registre de la denominació.

Desenvolupament de la jornada

Sànchez ha estat l'encarregat de facilitar les dades de participació a les dotze del migdia. Ja han passat per les meses –les físiques i la plataforma electrònica– un total de 4.134 persones, una mica més de la meitat dels 8.000 associats que té la nova formació. El cens no és definitiu en la mesura que qui vulgui es pot fer militant en el moment de la votació, sempre que estigui al corrent de pagament a Convergència. Les antigues sigles nacionalistes tenien uns 16.000 afiliats, xifra que el PDC espera superar a finals d'any.

Un total de 2.271 persones han votat a través d'internet –una de les quals, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont–, mentre que 1.863 ho han fet a les seus repartides pel territori. La roda de premsa de Sànchez s'ha celebrat a la nova seu del PDC, situada al carrer Provença de Barcelona i que va costar 6,4 milions d'euros. Té cinc plantes i encara està en obres a causa de l'acomodació necessària per al trasllat.

Pel que fa a la polèmica del nom, el coordinador de règim intern de CDC –la direcció de l'antiga Convergència deixarà de manar quan es proclamin els resultats– ha apuntat que aquesta setmana s'aportaran els estatuts al registre. Sànchez ha insistit que, si no es tramet la inscripció, s'hi podria veure "intencionalitat política" al darrere.

C's recorda les investigacions obertes contra Convergència

El primer partit a opinar sobre aquest nou capítol de la refundació de CDC ha estat Ciutadans, en boca del seu portaveu parlamentari, Carlos Carrizosa, que ha assegurat que "els catalans no obliden els casos de corrupció que esquitxen CDC, encara que s'esforcin a canviar el nom i la direcció del partit". "El fet que Artur Mas segueixi al capdavant demostra que és més del mateix", ha insistit encara.

D'altra banda, en relació al possible acord entre el PP i el PDC al Congrés per al nomenament dels membres de la mesa, el portaveu de C's rebutja "arribar a acords de govern amb els que volen trencar Espanya i amb els que s'estan saltant les lleis a Catalunya per separar els catalans". Mas, de fet, ja ha rebutjat un acord d'estabilitat amb els populars.

stats