Finances públiques
Política 14/12/2011

Millo dóna al Govern català la culpa de l'impagament dels 759 milions de l'Estatut

El portaveu del PP al Parlament creu que portar el cas als tribunals és "l'error més greu" de l'executiu de Mas i evita comprometre el pagament per part del futur equip de Rajoy

Ara
2 min
Enric Millo

BarcelonaEl portaveu parlamentari del PP, Enric Millo, considera que la responsabilitat que el govern de José Luis Rodríguez Zapatero no hagi pagat els 759 milions d'euros de la disposició addicional tercera de l'Estatut és de la Generalitat. Segons Millo, el Govern "no ha fet la seva feina", que consistia a redactar els convenis que la llei exigeix per definir en què s'invertirà aquesta quantitat i que posteriorment hauria d'haver signat l'executiu espanyol. "El Govern no ho està fent bé. La via és exigir que se signin els convenis, però el govern espanyol dirà que no els signa perquè la Generalitat no els ha redactat". En aquest sentit, el portaveu del PP ha recordat que en l'època del tripartit, Zapatero sí que havia pagat els diners corresponents a la disposició addicional tercera: "És potser l'única cosa que va fer bé el tripartit", ha dit Millo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, Millo ha lamentat la decisió de l'executiu català de portar als tribunals el govern espanyol per l'impagament d'aquests 759 milions, i ho ha qualificat de "l'error més greu de tots els que ha comès el Govern de CiU des del començament de la legislatura" i d'"actuació irresponsable". En la seva opinió, "la pitjor via per resoldre un conflicte polític és aquesta" ja que permet que l'altra part esperi a la resolució judicial per buscar-hi una sortida. Si la Generalitat acaba denunciant el cas, diu Millo, "demostrarà la seva incapacitat política per resoldre el conflicte".

El portaveu popular no s'ha estat de criticar l'actuació del govern espanyol en aquest cas, i considera que en cas que la Generalitat redacti els convenis abans de la presa de possessió de Rajoy i l'executiu sortint es negui a signar-los, incorrerà en un "incompliment flagrant". Tot i així, ha recordat que la xifra dels 759 milions d'euros és fruit únicament de les negociacions de la comissió mixta Estat-Generalitat, i que "no és tan evident" que aquesta sigui la quantitat que l'Estat deu a la Generalitat. Per això, diu, "el compromís" de pagar-la és només "del govern socialista", i considera que li correspon a ell pagar-lo. Millo s'ha compromès personalment a "defensar que això es pugui resoldre i facilitar que la relació entre el Govern de Catalunya i el nou govern d'Espanya sigui positiva", i s'ha mostrat convençut que la voluntat de l'executiu de Rajoy "serà resoldre el problema", però ha evitat comprometre el seu partit a pagar abans que acabi l'any –en cas que el Govern ja tingui redactats els convenis– amb l'argument que el futur govern encara no està constituït.

En qualsevol cas, Millo ha augurat una mala relació entre Catalunya i Madrid si "el primer bon dia" que es troba Rajoy és una denúncia als tribunals: "Si el Govern esgota la via política abans de començar-la, no hi haurà solució". A més, ha recordat que els 759 milions de la disposició addicional tercera "són per a infraestructures" i per tant no haurien de tenir cap afectació sobre altres partides sensibles, com podrien ser els sous dels funcionaris.

stats