Política 18/05/2018

Millo celebrarà l'aniversari de la fundació de la Guàrdia Civil a Sant Andreu de la Barca

El delegat espanyol visita la caserna en plena polèmica pel suposat adoctrinament a les aules

Xavi Tedó
3 min
Millo celebrarà l'aniversari de la fundació de la Guàrdia Civil a Sant Andreu de la Barca

BarcelonaEl delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, presidirà demà dissabte l’acte de commemoració del 174è aniversari de la fundació de la Guàrdia Civil, que se celebrarà a la seu de la comandància de Barcelona, a Sant Andreu de la Barca. L’acompanyarà el general en cap de la VII Zona de la Guàrdia Civil a Catalunya, Ángel Gozalo. El govern espanyol ha triat curiosament aquesta caserna, seu de la comandància de Barcelona i la més gran que hi ha a Catalunya, després que alguns pares del cos denunciessin casos d'adoctrinament a l'Institut El Palau per part dels mestres arran de la violència policial de l'1-O que va desembocar en càrregues de la Guàrdia Civil contra els veïns que defensaven l'institut, que era col·legi electoral.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després del referèndum, algunes famílies de guàrdies civils es van queixar que els seus fills s'havien sentit discriminats o assenyalats. Aquests pares van assegurar l'endemà de la votació que alguns professors van demanar als alumnes que es posicionessin a favor o en contra de l'actuació policial de diumenge, per baixar o no al pati a fer un acte de rebuig, fet que va molestar alguns estudiants. Molts, però, asseguren haver-se assabentat d'això a través dels mitjans. De fet, el síndic de greuges, Rafael Ribó, va revelar que les famílies que han denunciat els professors de l'Institut El Palau de Sant Andreu de la Barca per suposadament haver "humiliat" els alumnes fills de guàrdies civils ho van fer sense queixar-se abans a la direcció del centre o a inspecció.

Tot i l'arxivament de la investigació contra cinc dels nou professors de l'IES El Palau de Sant Andreu de la Barca denunciats, la fiscalia va anunciar dimarts que recorrerà davant de l'Audiència de Barcelona la decisió apel·lant a la doctrina del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). La fiscalia al·lega que el Tribunal de Drets Humans no empara la llibertat d'expressió quan afecta menors d'edat. A més, el fiscal entén que el moment per decidir si s'arxiva o no la causa és quan s'hagi citat a declarar els professors i els denunciants i després de presentar les proves, però no abans.

El president de Ciutadans, Albert Rivera, va atiar el foc contra el centre aprofitant que el diari 'El Mundo' publicava el 29 d'abril un article en què feia públics els noms i les fotografies dels nou mestres de Sant Andreu de la Barca investigats per la manera com van tractar l’1-O a les aules, per carregar contra l’executiu espanyol de Mariano Rajoy. Rivera va dir que el fet que la fiscalia investigui els mestres "per delictes d'odi, però el govern d'Espanya digui que no els obrirà expedient" és una mala estratègia. "Amb covardia mai es venç el nacionalisme", va apuntar en una piulada, enllaçant l'article i dient que hi apareixen "els mestres separatistes que van assenyalar públicament fills de guàrdies civils a Catalunya".

Ahir, el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ja va presidir l'acte de commemoració del 174è aniversari de la fundació de la Guàrdia Civil, al Col·legi de Guàrdies Joves Duc d'Ahumada de Valdemoro (Madrid). En el seu discurs, Zoido, que estava acompanyat per la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, va llançar un avís per a navegants en les seves paraules d'afecte als agents de l'institut armat. "Hem vist el suport i agraïment davant alguns episodis d'odi que lamentablement heu patit i no consentirem. Qui us ataca a vosaltres ens està atacant a tots, a tota la societat espanyola. Estigueu segurs que l'estat de dret els hi farà pagar", va advertir.

stats