Política 23/05/2019

"Vostè vol proclamar la República a Barcelona": el mini cara a cara que Collboni ha aconseguit fer amb Maragall

Els alcaldables del PSC i ERC accepten un breu debat a La Sexta per intentar debilitar Colau

Marc Toro
2 min
Captura del cara a cara que Ernest Maragall (ERC) i Jaume Collboni (PSC) han mantingut a La Sexta

BarcelonaJaume Collboni ha aconseguit avui un petit espai per visibilitzar la seva candidatura com a alternativa a l'independentisme que representa Ernest Maragall, objectiu de la seva campanya per retallar distàncies amb Ada Colau. Vint-i-quatre hores abans del cara a cara entre el candidat d'ERC i l'alcaldessa de Barcelona i candidata dels comuns –els dos alcaldables més ben situats per guanyar les eleccions–, el cap de llista del PSC ha pogut debatre durant dotze minuts amb el republicà a La Sexta, on tots dos han entrat en directe. Un enfrontament entre les dues primeres forces a les generals que també interessava al republicà.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El socialista ha buscat centrar el debat en la qüestió nacional. "Vostè ha dit explícitament que ve a proclamar la República des de Barcelona", li ha dit l'alcaldable del PSC a Maragall, i ha definit ERC com el partit "més radical" de l'independentisme i el que ha "bloquejat més el diàleg" i la "solució" al conflicte entre Catalunya i l'Estat. "Jo vinc a governar la ciutat, però vostè vol que la ciutat s'oblidi que hi ha presos polítics", ha respost el republicà.

El socialista, que ha portat la iniciativa de l'atac, no s'ha donat per vençut: "Em va arribar a dir que els que no són independentistes hem renunciat a ser catalans". "Vaig dir que vostè no representa el catalanisme ni l'interès general del seu país", s'ha defensat el candidat d'ERC. I aquí Collboni ha buscat l'estocada final: "Vostè està fent el discurs de Pujol, que repartia carnets de catalanitat", ha dit, poc abans que s'acabés el debat.

La discussió també ha passat per les solucions a l'emergència habitacional a la ciutat, i aquí els dos caps de llista han escombrat cap a casa. Maragall ha defensant el decret de la Generalitat per limitar els preus del lloguer –la lletra petita del qual ha indignat les entitats socials–, mentre que Collboni ha tret pit de la voluntat de Pedro Sánchez –que aquest vespre l'acompanyarà al míting central dels socialistes– d'aconseguir el mateix objectiu a través de la fixació de preus de referència.

Al marge de qui hagi jugat millor els seus arguments, des de la candidatura socialista asseguren que aquest era "el cara a cara real", i han restat importància al que Maragall mantindrà divendres amb Colau, que els assenyala 'de facto' com a tercera força. Al PSC li interessa erigir-se com la veritable alternativa a ERC, que encapçala les enquestes, per restar vots a Colau, i als republicans els interessa que Collboni guanyi força per marcar distàncies amb els comuns, amb qui es disputen la victòria. L'enemic comú, doncs, ha fet que acceptessin quan la Sexta els ha ofert la possibilitat de confrontar-se en un minidebat que, a més, ha estat televisat.

stats