Política 09/04/2018

El govern alemany diu ara que les paraules de la ministra de justícia sobre Puigdemont van ser "un malentès"

El cap adjunt del grup parlamentari de l'SPD reclama a Rajoy que busqui una solució política

Efe
3 min
Puigdemont a la sortida de la presó de Neumünster

BerlínEl ministeri de Justícia alemany s'ha desdit de les declaracions que va fer divendres la titular, Katarina Barley, en què va avalar la decisió de la justícia alemanya de no extradir Carles Puigdemont per un delicte de rebel·lió. Així, el portaveu d'aquest ministeri, Piotr Malachowski, ha explicat que Barley ha parlat amb el seu homòleg espanyol, Rafael Catalá, per aclarir el "malentès" pels comentaris de la ministra sobre la decisió de la justícia alemanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, el portaveu ha assegurat aquest dilluns en roda de premsa que Barley "no va prendre ni prendrà cap postura" sobre un procés judicial en marxa, que "no hi va haver declaracions autoritzades" de la ministra i que s'ha d'esperar al que decideixi l'Audiència Territorial de Schleswig-Holstein. El diari 'Süddeutsche Zeitung' va publicar divendres que la ministra havia qualificat "d'absolutament correcta" la decisió de l'audiència de descartar el càrrec per rebel·lió i que havia afirmat: "Ho esperava". A més, també va avisar que la justícia espanyola ho tindria difícil per justificar el delicte de malversació: "No serà fàcil". Barley, a més, va afirmar que es podia començar a "parlar també dels components polítics" del procés judicial.

Fonts del 'Süddeutsche Zeitung' han assegurat a l'agència Efe després d'aquesta roda de premsa que les declaracions es van produir en una trobada confidencial de la ministra amb mitjans alemanys. Tot i la insistència dels periodistes durant la roda de premsa, el portaveu del ministeri de justícia ha evitat respondre si Barley va dir aquestes paraules divendres passat. Tampoc ha contestat a les preguntes directes sobre les declaracions relatives als "components polítics".

Crítiques dels socialistes alemanys al govern espanyol

L'adjunt del grup parlamentari de l'SPD al Bundestag, Rolf Mützenich, s'ha mostrat crític amb la reacció del govern espanyol davant les declaracions de la ministra alemanya. En declaracions al diari 'Handelsblatt', Mützenich ha dit que el raonament del Tribunal Regional Superior de Schleswig sobre l'alliberament de Puigdemont és comprensible. "El govern espanyol ha d'acceptar que la justícia alemanya decideix independentment de les voluntats polítiques", va dir el polític de l'SPD.

Mützenich també ha demanat un acord polític per resoldre la crisi a Espanya. "Ja és hora que el govern espanyol busqui una solució política per a Catalunya —ha dit—. Si volgués ajuda de tercers, els estats europeus o la UE serien uns intermediaris adequats". Puigdemont s'havia expressat en el mateix sentit.

Ara Espanya ha d'explicar per què Puigdemont hauria d'haver sigut trobat culpable d'un delicte: "No serà fàcil", va dir el polític del SPD, que va expressar dubtes sobre la idoneïtat de l'ordre de detenció europea. "El govern federal ha de considerar si l'ordre de detenció europea i internacional, en virtut de l'experiència, per exemple, amb el poder judicial turc, espanyol o polonès, encara permet un procediment adequat i compleix els principis legals d'un estat democràtic", va dir Mützenich.

L'executiu de Merkel no es posarà en contacte amb Puigdemont

Per la seva banda, el portaveu de l'executiu alemany, Steffen Seibert, va assegurar que el govern alemany no té "expectatives polítiques" respecte al Procés i que en cap moment s'ha posat o preveu posar-se en contacte amb Puigdemont. El govern d'Angela Merkel té el "convenciment que el conflicte català pot i s'ha de resoldre dins del marc de la Constitució i de l'ordre legal espanyol" i "l'esperança" que "la política espanyola es mou cap a la reconciliació", i que aquesta és la "intenció" de tots els actors.

"Però això ho deixem per a Espanya, per als seus actors polítics", ha afegit Seibert, que també ha recordat que el govern alemany continua considerant el conflicte una "qüestió interna" d'Espanya, un "estat de dret democràtic" que ha de resoldre la qüestió garantint "l'ordre constitucional".

stats