DIARI DE CAMPANYA DEL PP
Política 14/09/2015

Sense netejar Badalona però amb la intenció "d'escombrar" l'independentisme

Albiol exhibeix duresa contra el procés davant de 50 persones que li demanen no cedir

Mario Martín Matas
3 min
El candidat del PP, Xavier García Albiol, saludant un veí de Nou Barris / PP

BarcelonaGairebé amb una hora de retard han arribat Xavier García Albiol i Alberto Fernández a l'acte que tenien programat aquesta tarda a la Via Júlia de Barcelona. La culpa, una "allau" de ciutadans que els han "assaltat" durant els 150 metres que han fet a peu fins a arribar al centre cultural Els Propis. Ho ha explicat Fernández, que igual que Albiol ha demanat disculpes per fer esperar la concurrència. "'A ti te lo perdonamos todo'", li respon un dels 50 veïns que han anat a l'acte.

Efectivament, com acostuma a ser habitual durant els actes de campanya, els líders polítics juguen a casa allà on van. Avui no ha sigut l'excepció i tots els simpatitzants han esperat pacientment que arribés el seu líder. L'entrada al centre cultural, però, coincideix amb un fanal amb la publicitat electoral de Junts pel Sí i, més concretament, amb el rostre d'Artur Mas, que així on és fa l'efecte que vigila severament tothom que entra a escoltar els populars.

És sabut que Albiol gaudeix del contacte directe amb els ciutadans. El reconeixen pel carrer i, ja sigui perquè l'insulten o bé perquè el saluden, no acostuma a deixar indiferent ningú. Ell mateix va prometre que els periodistes el veurien sovint xerrant amb espontanis i, potser per això, després de celebrar la suspensió cautelar de l'Agència Tributària de Catalunya per part del Tribunal Constitucional, s'ha sotmès a les preguntes dels veïns que han anat a veure'l. "'¡A ver qué candidato hace eso!'", ha proclamat.

Entre els veïns que s'han adreçat a ell, la gran majoria gent gran, hi ha una gran preocupació per una eventual declaració d'independència i, més concretament, sobre si ells podran cobrar les pensions. Albiol, amb el seu discurs, justifica aquestes pors i, per això, els demana que vagin a votar i frenin l'intent de ruptura d'Espanya. Entre els que parlen també hi ha un senyor que té una semblança física notable amb el polític de C's Matías Alonso –els periodistes ho comenten–, i també una senyora que li diu "Obiols" en comptes d'Albiol.

Les pensions planen sobre el col·loqui, mentre Albiol parla "'clarito'" i demana a Mas que deixi d'enganyar la gent. Assegura que no està en joc un Parlament de dretes o d'esquerres, sinó fer front als que volen trencar-ho tot; també afirma que no es tracta que la Unió Europea faci fora ningú, sinó que amb una declaració unilateral "automàticament" Catalunya seria fora de la UE; referma que no coneix cap empresari que estigui pendent de la independència per instal·lar-se al país, però sí molts que pensen marxar i, en definitiva, crida a votar tothom per aturar-los. També explica que ell, quan era alcalde de Badalona, va descartar baixar la bandera d'Espanya del balcó durant l'11-S i que ningú del PSC ni de C's li va fer costat. "'Me dijeron de todo. No me rompieron la cara...'" "'¡Porque eres muy grande!'", l'interromp un altre espontani.

El debat transcorre per aquí, fins que un altre participant agafa el micròfon i es mostra especialment dur. Diu que el 27-S està en joc la continuïtat d'Espanya com a nació i que, malauradament, no s'ha pres seriosament "l'amenaça separatista". Òbviament, advoca per la mà dura, sense arranjaments ni concessions, fins a la derrota final. Això obliga Albiol a mostrar-se contundent. Diu que no hi ha "res a dialogar" amb els que volen trencar Espanya i que el president Mariano Rajoy té això molt clar. "'Ni un vaso de agua'", deixa ben clar. Potser no n'hi ha prou, i una senyora lamenta que Mas no estigui "a la garjola" –ho diu en perfecte català– després del mal que ha fet. Albiol es sincera. Comenta que les imatges del 9-N van ser un "espectacle molt dur" que va fer mal, però afegeix que el 9-N que no va servir per a res a efectes pràctics i que als seus promotors no els sortirà "gratis" perquè hi ha un procediment judicial en marxa i podrien quedar inhabilitats. Això sí, lamenta que la justícia sigui tan lenta.

"'Los vamos a barrer'", diu animat un altre assistent. Res a veure amb el polèmic cartell electoral de les passades eleccions municipals, 'Netejant Badalona'. L'acte acaba, i els assistents marxen encara més convençuts. A poc a poc surten al carrer, sota la mirada de Mas, des d'una banderola.

stats